Jellicoe road

Vuxna ska inte läsa barn- och ungdomslitteratur, menar vissa. Jag hävdar motsatsen. Jag har aldrig njutit så mycket av bra ungdomslitteratur som sedan jag blev vuxen. När jag var tonåring ville jag ju inte läsa ungdomsböcker. Då läste jag ”vuxenböcker” för att jag ville vara – just det – vuxen.

Kanske hade jag behövt författare som Melina Marchetta, som vägrar förutsätta att ungdomar inte är tillräckligt smarta/mogna/kritiska för att genomskåda billiga sentimentala poänger, stereotyper och skamlösa förenklingar av tillvaron.

Jellicoe road kan kanske kallas en ungdomsbok för att den handlar om ungdomar, men där slutar likheterna med de ungdomsböcker som jag valde bort som tonåring. Det är en riktigt bra bok helt enkelt. Om en tjej som blivit övergiven en gång för mycket. Och om ett splittrat förflutet som pusslas ihop, bit för bit.

Folk säger att det är omöjligt, för man minns ingenting från när man var fem sekunder gammal, men en sak kan jag lova: Jag minns darrningarna i mammas kropp när barnmorskan första gången lade mig i hennes famn. Jag minns känslan av att glida mellan de där fingrarna. Som om hon aldrig riktigt lyckades hålla i mig med en beslutsamhet som visade att hon inte skulle släppa taget. Det är som om hon aldrig riktigt fixade det där.”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.