Varför vara lycklig när du kan vara normal

Jag håller precis på att läsa ut Jeanette Wintersons självbiografi Varför vara lycklig när du kan vara normal, där vi får följa författarens envetna strävan efter identitet, tillhörighet och kärlek. Något som visar sig vara lättare sagt än gjort för en bortadopterad flicka som under hela sin uppväxt fått höra av sin adoptivmor att hon var ett misstag och borde ha varit någon annan. Allt det här låter ju förfärligt sorgligt – och det är det verkligen. Samtidigt finns där en underfundig humor som fått mig att nästan skratta högt ett par gånger:

Hon hade andra favorituttryck. Vår gasugn exploderade. Reparatören kom och sa att han inte tyckte om vad han såg, vilket var föga förvånande eftersom ugnen och väggen var sotsvarta. Mrs Winterson svarade: ”Den är ett brott mot himlen, ett brott mot de döda och ett brott mot naturen.”
Det är ett tungt lass för en gasugn att bära.
Jeanette Winterson

Andra gånger har jag varit tvungen att stanna upp och läsa en gång till, eftersom det har varit så rätt, så mitt i prick:

Så när folk säger att poesi är en lyx, eller ett val, eller något för den bildade medelklassen, eller att den inte borde läsas i skolan eftersom den är irrelevant, eller någon annan av de konstiga och idiotiska saker som sägs om poesin och dess plats i våra liv, misstänker jag att människor som framför dessa åsikter har haft det ganska lätt i livet. Ett svårt liv kräver ett svårt språk – och det är det som poesin ger oss. Det är det som litteraturen ger oss – ett språk som är kraftfullt nog för att säga som det är.
Det är inte ett gömställe. Det är ett hittställe.
Jeanette Winterson

Har ni inte läst Winterson ännu rekommenderar jag å det varmaste att ni gör det. Hon är en sådan författare som skriver böckerna som jag önskar att jag kunde skriva. Jag kan utlova en läsupplevelse utöver det vanliga. Gillar du inte biografier kan jag rekommendera Fyrväktaren. Samma underbara språk, men helt skönlitterärt. Med betoning på skön.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.