Carmina Burana

IMG_1688IMG_1689 IMG_1690

Förra helgen gick vi till Folkoperan för att se deras uppsättning av Carmina Burana. Det är ju egentligen ingen opera i traditionell bemärkelse, utan en samling profana dikter och sånger ur en handskrift från medeltiden, som hittades i början av 1800-talet och tonsattes av Carl Orff på 1930-talet.

De dramatiska texterna från medeltiden i kombination med en handfull äldre damers levnadsöden var ett intressant grepp, och det slog mig att det inte är mycket som har förändrats för mänskligheten på närmare tusen år, egentligen.

Ohyggliga
och fåfängliga öde,
du obönhörligt välvande lyckohjul,
du som är obeständigheten,
den ombytliga lyckan,
som alltid upplöser sig i intet,
höljd i skugga
och beslöjad
styr du också mitt levnadslopp;
nu har jag inte ens kläder
att skyla mig med
på grund av din ondskas spel.

Men det är inte bara gråt och tandagnisslan, som man lätt tror om man bara har hört öppningsnumret O Fortuna. I de 24 sångerna avhandlas även våren, glädjen, kärleken och berusningen. Det fanns till och med en sång för sminknörden:

Krämare, giv mig den färg
som gör mina kinder röda
så att de unga männen må se dem
och fyllas av kärlek.
Se på mig,
unge män,
må jag er behaga!

Den stackars svanen får vi inte glömma. Som minns ett liv i frihet medan han bärs ut till bordet för att slukas av glupska käftar:

En gång var sjöarna mitt hem,
en gång var jag vacker att skåda
– när jag var svan.

Stackare jag,
nu är jag brunstekt
och svårt bränd!

Svensk översättning av Claes Wirsén.

2 tankar på “Carmina Burana

  1. Åh, Carmina! Har tänkt en del på den på sistone. Ganska precis två år sedan vi gjorde den med kören. Jag minns att jag citerade den där svansången i min blogg då. Kanhända har vi lite liknande humor du och jag..? 😉

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.