Fakturan

Ibland har jag en känsla av att jag hör till de skonades skara. Om det nu finns en sådan skara. Som består av människor som har haft en lycklig uppväxt, blivit förbehållslöst älskade av sina föräldrar (som alltjämt lever och har hälsan), har ett gediget socialt skyddsnät och djupa och meningsfulla vänskapsrelationer. Människor som i allmänhet har haft rätt få motgångar i livet.

En bra dag kanske man bara känner sig tacksam för allt det där. En dålig dag lurar känslan av att det någon gång kommer att bli dags att betala för det. I form av någon stor olycka, en stor uppoffring eller varför inte i form av en gigantisk faktura, som i Jonas Karlssons novell Fakturan.

     ”Du känner en känsla, va?” fortsatte hon i luren. ”Du känner känslor, har fantasier, vänner och bekanta. Och du drömmer, antar jag?”
Hon brydde sig inte om att vänta på svaren längre.
     ”Vad menar du?” sa jag.
     ”Drömmer du på natten?” fortsatte hon.
     ”Det händer.”
     ”Mm. Tror du allt det där är gratis?”
Jag var tyst ett tag.
     ”Nja, jag trodde väl …”
     ”Trodde du det?” sa hon.
     Jag försökte hinna med att svara något men tankarna bara for runt alldeles utan att formulera sig. Kvinnan i luren fortsatte med att dra en lång harang om fördelningskostnader och beslut och engångssummor och avräkningssystem. Det lät nästan som om hon läste innantill.
     ”Men hur kan det bli så mycket?” sa jag när jag äntligen fick mål i munnen.
     ”Tja”, sa hon. ”Det kostar på att leva.”
     Jag var tyst en stund eftersom jag inte visste vad jag skulle säga. 
     ”Men …” sa jag till sist, ”… att det var så dyrt”.
Jonas Karlsson, Fakturan (ur Spelreglerna)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.