Scarab

Jag handlade på Illamasquas rea i mellandagarna och köpte bland annat nagellacket Scarab, som jag har varit sugen på länge. Älskar glöden och de mörka skiftningarna i färgen, även om den inte helt kommer till sin rätt på fotona.

IMG_3292 IMG_3294

Visste ni förresten att skarabén eller pillerbaggen, eller mumiebaggen – kärt barn har många namn – dyrkades av de gamla egyptierna, som tolkade baggarnas rullande av spillningsbollar som en symbol för solens gång över himlen. Ja, det visste ni säkert redan.  Den vackra baggen dyker ju upp lite här och där i egyptisk konst och den ingick även i Tutankhamons vapen (källa: NE). Ni har säkert också sett en eller annan skarabéamulett i era dar. På senare år verkar temat skalbaggar ha fått en renässans i konstnärskretsar, åtminstone hos unga, svenska, kvinnliga konstnärer. Vi hittar dem t.ex. hos Smäm, Karins konstgrepp och Bokkei.

Apropå historiska utläggningar – jag funderar på att göra några sminkningar med historiskt tema. Det finns så många spännande kvinnor i historien som på ett eller annat sätt blivit förknippade med smink och skönhet, så det vore något att utforska vidare, tänker jag. Dessutom kan det vara ett roligt sätt att förena smink och kultur, vilket ju är själva syftet med hela den här blogghistorien.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.