Så får du din foundation att hålla hela dagen – 4 enkla steg

En bra bas är grunden för en bra makeup som håller hela dagen. Men hur får man då basen att hålla hela dagen? Många sminkar sig på morgonen och ser sin foundation rinna av eller krackelera redan till lunch. Jag tänkte ta er genom fyra enkla steg som hjälper er att få en makeup som sitter hela dagen: hudvård, primer, foundation och finish. Vi börjar med hudvården. Det blir ett långt inlägg, eftersom det finns så otroligt mycket att skriva om hudvård. Detta är förstås ingen uttömmande guide, utan snarare en handfull tips utifrån egna kunskaper och erfarenheter. I det här inlägget ska jag gå igenom steg 1. Här hittar du steg 2, 3 och 4.

Steg 1: Se över dina hudvårdsrutiner
Jag är inte den enda som har skrivit om hur man får sin foundation att hålla – en enkel googling räcker för att konstatera det. Men många av dessa guider börjar med primern. Jag vill gärna backa ett steg och börja med hudvården. Anledningen är enkel: En bra hudvårdsrutin är den bästa grunden för din makeup. Har du en hudvårdsrutin som ställer till problem för din hy, spelar det inte så stor roll vilket smink du använder eller hur du använder det – det blir betydligt svårare att få det bra.

Rengöring
Huruvida man ska tvätta ansiktet på morgonen eller inte är debatt för sig som jag gärna vill återkomma till i ett separat inlägg, men låt oss nu för enkelhetens skull förutsätta att vi tvättar ansiktet både morgon och kväll. Eftersom man inte behöver tvätta bort något smink på morgonen kan man då använda en mildare och mer skonsam rengöring om man föredrar det. Dermalogica har en mild rengöring för känslig hy, och den som är torr i hyn kan med fördel tvätta ansiktet med en mild rengöringsolja (recension: Fröken Rosa).

Toner
Det är inte alla som använder toner, och det är såklart inget måste, om man tycker att man klarar sig utan. Huden torkas ut av kontakt med vatten, så om du väljer att använda toner bör det vara en sort som återställer hudens ph-balans efter tvätt och som är alkoholfri, eftersom alkohol torkar ut huden. Se inte tonern som någon slags extra rengöring eller ”desinficering” (som var vanligt för 10 år sedan), utan snarare som ett extra steg i återfuktningen. Rosenserien har en toner som är balanserande och återfuktande. Just nu använder jag Benton Aloe BHA skin toner (recension: Fröken Rosa) som innehåller aloesaft i stället för vatten och som är fantastiskt skön och återfuktande. Förutom aloe vera innehåller den snigelsekret, så det är inget för den kräsmagade, kanske.

Återfuktning
Även om du använder en återfuktande toner behöver huden extra fukt i form av en hudkräm och eventuellt också ett serum. När det gäller val av hudvårdsprodukter rekommenderar jag du tar hjälp av ett proffs som hjälper dig att fastställa din hudtyp och rekommendera produkter anpassade till dina behov. När man inte har så mycket erfarenhet av hudvård och olika hudtyper är det lätt att misstolka hudens signaler. Man kan t.ex. tro att man har fet hy om man får finnar och blir blank i pannan, när det i själva verket kan vara så att huden är uttorkad och reagerar på det genom att producera extra talg.

Många tror också att personer med fet och oljig hy inte behöver återfukta sin hy, vilket är ett missförstånd. All hud behöver fukt, även om olika hudtyper behöver olika typer av fukt. Ofta orsakas oljig hy av överdrivet tvättande med alltför starka och uttorkande produkter. Vad som funkar och inte funkar är väldigt individuellt, men med lite tålamod, trial and error och hjälp från sakkunniga borde du kunna hitta en rutin som passar din hy.

För personer med torr hy är det en enda sak som gäller: fukt, fukt, fukt. Men fukt är inte detsamma som fett. Många tror att ju fetare och krämigare din hudkräm är, desto bättre är den. Jag har själv mycket torr hy, och många av de allra fetaste krämer jag har testat har täppt till min hy och inte funkat särskilt bra alls. Samtidigt har jag använt gelbaserade serum (som ofta rekommenderas till personer med fet/oljig hy) som återfuktat min hy enormt. Jag brukar försöka tillföra fukt i ”lager”, dvs. en fuktgivande toner, ett (eller ibland två) fuktgivande serum och på det en fuktgivande hudkräm. Under särskilt torra perioder brukar jag också sova med fuktmask med jämna mellanrum, så att jag vaknar med mjuk och återfuktad hy som utgör en utmärkt bas för dagens makeup.

Det var allt jag hade att säga om det första steget i den här serien om hur du får din foundation att hålla hela dagen. När det gäller hudvård är det jättesvårt att rekommendera specifika produkter åt andra, eftersom allas hud reagerar olika på olika produkter och ingredienser. Testa dig fram, fråga efter hjälp och ha tålamod. Jag säger som min hudterapeut: huden är ett organ och inte en bil. Det räcker inte med att byta ut en grej och vänta sig omedelbart resultat. När du testar en ny hudvårdsrutin ska du inte bli förvånad om du ser resultat först efter några veckor. Får du omedelbart resultat är det förstås bra, men det är det långsiktiga resultatet som vi är intresserade av, så låt huden ta sin tid att komma i balans innan du kastar en produkt i papperskorgen och provar en ny.

OBS: De produkter jag länkar till är produkter som jag har köpt själv och provat under en längre tid och valt att rekommendera utifrån egen erfarenhet. Jag samarbetar inte med något av de märken som jag rekommenderar. Och kom ihåg: det som funkar för mig kanske inte funkar för dig.

5 tankar på “Så får du din foundation att hålla hela dagen – 4 enkla steg

  1. Pingback: Så får du din foundation att hålla hela dagen – steg 2 | Culture of make-up

  2. Pingback: Så får du din foundation att hålla hela dagen – steg 3 | Culture of make-up

  3. Pingback: Så får du din foundation att hålla hela dagen – steg 4 | Culture of make-up

  4. Pingback: Så får du din foundation att hålla hela dagen* | Culture of make-up

  5. Pingback: Bloggen 2 år! | Culture of make-up

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.