Söndermarken

Det var så länge jag bara inte förstod mig på Lars Winnerbäck. Alla mina kompisar älskade honom och jag fattade inte vad grejen var. Avfärdade honom som sjukt överskattad någonstans i 20-årsåldern. Men för en tid sedan gav jag det en till chans. Och insåg plötsligt. Hans texter om det kluvna förhållandet till Stockholm och till den lilla hemorten som man lämnat bakom sig. Det är ju jag. Helt plötsligt fattade jag grejen.

Gråvita skyar
Tandläkarväder
Nån grävmaskin som sliter upp
en cykelväg vid fotbollsplan
Och nyponbuskar, nyponbuskar
Hela vägen nyponbuskar
ser jag när jag blundar
och nånstans där så blev jag
den jag är nu

[…]

Man la klossar över ängen
med små  fönster och dörrar
Det var slogans överallt
från alla medelbeiga firmor
Och en skivaffär i centrum
som ett hål genom kulissen
ut i verkligheten, drömmen
Ut till färgerna man bara
ser på bio

Söndermarken av Lars Winnerbäck

 

2 tankar på “Söndermarken

  1. Han har varit min husgud länge, sedan 98-99 nånting. Lika älskad idag som igår även om jag bitvis har ”nostalgiska perioder” och tycker att hans senare uttryck inte alls håller samma klass som förr. Som numera bosatt i Linköping (”småstaden”) finns det även där en igenkänningsfaktor. Ska du på konsert i sommar?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.