Drömmen om ett herbarium

Nu börjar det så smått dra in lite kyligare luft, och jag måste säga att jag välkomnar hösten. Mycket tack vare att vi har haft en så välsignat vacker sommar som gjort att jag känner mig bättre rustad än någonsin att klara en lång och mörk vinter.

Mest har jag njutit av de sköna sommarkvällarna, då jag kunnat sitta ute på altanen med familjen, vänner eller släktingar som jag sällan hinner träffa till vardags och prata bort tiden utan att jagas in av vare sig kyla eller mygg. Under en sådan kväll uttryckte någon i sällskapet en längtan som jag tror fanns hos oss alla: ”Tänk om man kunde spara sådana här kvällar på burk och ta fram dem under vintern”. Och jag tänkte genast på Lars Göranssons ljuvliga visa i tolkning av Claes Janson:

IMG_20140725_205651 (2)
Nu börjar det sluta regna, och luften känns hög och klar.
En solstråle skär genom molnen, men doften av regn stannar kvar.
IMG_6292redDet doftar av fuktig grusgång, av gräs och av soltorkat hö.
Det är dofter man gärna vill minnas när sommaren lagt sig att dö.IMG_20140710_150101Jag önskar att jag kunde gömma och spara en dag som den här
likt blomman i ett herbarium, likt en tingest man håller kär.IMG_20140804_201829 Jag skulle en slaskig november ta fram den och känna igen
hur doften av sommarens regndag spred väldoft i kammaren mage_3Men nu finns det inget herbarium, och inga stunder som den
Man tvingas se framåt i tiden, och bara minnas på kännmage_11 Nu börjar det sluta regna och luften blir hög och klar.
En solstråle skär genom molnen, men doften av regn stannar kvar.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.