5 saker att tänka på när du sminkar dig för en jobbintervju

1. Det spelar ingen roll hur du sminkar dig – egentligen
Det här kanske låter som en paradoxal öppningspunkt i en lista med tips om hur du sminkar dig inför jobbintervjun. Men jag tror det är viktigt att vi behåller perspektiven här. Din sminkning kommer varken att ge dig ett jobb eller ta det ifrån dig. Skulle du vara på väg till en intervju och känna att sminkningen blev sådär, så gör det inget. Det viktigaste vid en intervju kommer alltid att vara 1) personkemin mellan dig och den/de som intervjuar och 2) dina meriter. Och ja, jag är ganska säker på att det är den ordningen som gäller. Med det sagt så vet jag att det finns fler än jag som har googlat på ”hur man sminkar sig inför jobbintervjun” när det väl varit dags, så jag tänkte ge några små tips. Vissa mer övergripande, andra ganska konkreta och specifika. Tipsen bygger helt och hållet på mina egna erfarenheter, men jag hoppas att de kan vara till hjälp även för andra.

2. Var dig själv
Det kan låta klyschigt och uttjatat, men det jag menar är att du ska sminka dig på det sätt som du känner dig mest bekväm i och som du är van vid. Är det någon gång du INTE vill sitta och känna dig obekväm med hur du ser ut så är det i en intervju. Man kan känna sig osäker av många skäl under en arbetsintervju. Späd inte på den känslan genom att försöka se ut på ett sätt som inte känns naturligt för dig bara för att du tror att tillfället kräver det. Om du trivs bäst i starka färger – kör på det. Gör inte dig själv till en grå mus för att du är rädd för att en potentiell arbetsgivare ska ha synpunkter på att du är för ”hårt sminkad”. Skulle arbetsgivaren ha synpunkter på det kanske det inte är den arbetsgivare du helst arbetar för. En intervju är ju inte bara en möjlighet för arbetsgivaren att ”pröva” den sökande, det är också ett tillfälle för den sökande att ta pulsen på företaget och arbetsmiljön. Omvänt – är du inte van vid eller bekväm med att sminka dig, gör det inte bara för att du tror att det förväntas av dig. Så länge du är hel och ren och proper tror jag att det är få vettiga arbetsgivare som har några synpunkter på huruvida du är sminkad eller inte.

3. Krångla inte till det
Om du aldrig har gjort en eyelinervinge i hela ditt liv kanske inte dagen för en jobbintervju är bästa tillfället att debutera på det området. Om du försöker göra något som är mer avancerat än vad du är van vid är risken att 1) det drar ut på tiden och du blir stressad i onödan 2) det kanske inte blir så bra som du hade tänkt, vilket kan skapa en känsla av misslyckande och/eller frustration. Den känslan vill du inte ta med dig till intevjun. Vet du med dig att du har svårt för eyeliners – kör utan eller lägg en mjuk linje mörk ögonskugga längs fransraden för att hålla det enkelt. Satsa på det du vet att du är bra på. Du kanske är grym på att konturera ansiktet – konturera på bara! Den som intervjuar dig kommer knappast att tänka på dina väl skulpterade kindben, om inte hen är en sminknörd själv. Men att göra något som du känner att du lyckats bra med, vad det än må vara, kan bidra till att stärka självförtroendet, som ofta kan vara lite volatilt vid sådana tillfällen.

4. Välj produkter som håller 
Ett tips för alla steg i din makeup är att välja produkter som är så hållbara och underhållsfria som möjligt. Visst, en intervju tar ofta inte mer tid än 1-1,5 timme, men du kanske är nervös och svettas mer än vanligt under den timmen. Eller så kanske du gör omedvetna gester (drar handen genom håret, kliar dig på näsan, stryker dig över hakan etc) när du är nervös som gör att sminket nöts bort fortare än vanligt. Mitt tips är alltså att grunda ordentligt och att använda beprövade produkter som du vet sitter bra på dig. Då slipper du fundera på om din foundation har runnit av eller om ögonskuggan ligger som ett streck i globlinjen. Välj läppstift som du vet sitter bra och grunda gärna med en läppenna i matchande färg för extra hållbarhet, särskilt om du väljer en stark läppfärg som det märks väl om den börjar skavas av. Om du är som jag och har svårt att stå ut med torra läppar kan det vara en idé att använda ett färgat läppbalsam för att undvika det störningsmomentet under intervjun. Du kan antingen lägga det ovanpå ditt läppstift/läppenna för att förstärka färgen och ge lite extra fukt, eller applicera på egen hand för en skirare effekt.

5. Ge dig själv gott om tid
Ställ klockan lite tidigare än vanligt och ge dig själv gott om tid att göra dig i ordning. På så sätt behöver  du inte få panik om du skulle råka kladda mascara över hela ögonlocket och du måste börja om från början. Att börja dagen med att bli stressad är aldrig roligt, särskilt inte när du ska på jobbintervju. Då om någonsin bör du undvika onödig och självförvållad stress.

Det var mina fem tips på vad du kan tänka på när du ska sminka dig inför en arbetsintervju. Här nedan ser du exempel på ett par sminkningar som jag lätt skulle kunna bära till en arbetsintervju. Den första är en sminkning med fokus på en av mina favoritfärger för läpparna, som jag alltid känner mig snygg och bekväm i, som har grym hållbarhet och som nöts av på ett snyggt sätt. Underhållningsbehovet är minimalt med andra ord. Den andra sminkningen är en enkel sminkning med mycket lyster i hyn, mjukt markerade läppar (läppenna + läppbalsam) och en enkel och diskret ögonsminkning som framhäver mina blå ögon.

IMG_6815red

IMG_7295red

IMG_7299red

2 tankar på “5 saker att tänka på när du sminkar dig för en jobbintervju

  1. Underbar lista! 🙂 Och riktigt praktiska och bra tips! Jag brukar också tänka på att inte ha för high maintenance-mejk som väldigt glossiga läppar om det ska drickas vatten/kaffe, ha en bas som döljer det blanka om jag blir lite uppstressad och inte för hårda ögon. Kul ämne! 🙂

    • Kul att du gillar det. Jag gillar att skriva om lite tips och tricks på olika områden. Men det tar lite mer tid att skriva sådana inlägg än att bara smacka upp en bild på en sminkning, så det kräver sin planering bara 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.