Halloweentema: Kvinnliga litterära gestalter

Jag är inte så mycket för den typ av makabra sminkningar med öppna sår, hjärnsubstans och avskavd hud som brukar dyka upp i upptakten till alla Halloweenfester. Kanske är jag lite för kräsmagad, jag vet inte. Jag tycker åtminstone att det är betydligt roligare med sådant som är subtilt läskigt och lite mystiskt. Mörka, lågmälda berättelser som lämnar en kvardröjande obehagskänsla.

Ni som har följt den här bloggen ett tag vet kanske att jag är en lika stor litteraturjunkie som jag är skönhetsjunkie. Jag hämtar gärna inspiration i litteraturen, även till sminkningar. Jag gjorde t.ex. i början av min bloggodyssé en sminkning inspirerad av Aniara

IMG_0773

Därför tänkte jag dra igång ett Halloweentema här i bloggen. Jag ska göra sminkningar inspirerade av kvinnliga litterära gestalter. Det behöver inte vara gestalter med koppling till en läskig historia, men lite gåshud vill man väl ha ändå. Tankarna dras till brittisk/amerikansk gotisk litteratur, och adjektiv som uncanny, eerie och gloomy dyker upp i medvetandet. Jag har faktiskt redan gjort en sminkning som jag tänkte lägga upp så snart som möjligt, tillsammans med lite citat ur boken. Det blir som ett kombinerat halloweensmink- och boktips!

Har ni några tips eller önskemål på litterära gestalter som skulle kunna figurera i detta tema är det bara att hojta till i kommentarerna.

6 tankar på “Halloweentema: Kvinnliga litterära gestalter

  1. Underbar vinkling av Halloween! Är mätt på de olika blodiga standard-sminkningarna och skulle jättegärna se något i stil med det du är ute efter. Jag skrev min C-uppsats inom brittisk litteratur och Brontë-systrarnas användning av det gotiska i sina romaner, så The woman in the attic-figurerna skulle t ex vara väldigt roligt att se din tolkning av! De galna kvinnorna instängda på vinden som bl a skrämde Catherine i Wuthering Heights har ju massor av analyser/teman att plocka inspiration ur.
    Nu blir jag lite (mycket!) nördig här, men går igång på litteraturtemat! 😉 Magisteruppsatsen om genusanalys i modern brittisk litteratur tänker jag oxå kan ge uppslag i form av olika tolkningar om smink, utseende och kvinnlighet. Ja, you asked for it, så nu fick du ett väldigt långt och kanske lite långsökt svar! 🙂 Men vad du än väljer så är jag säker på att det blir något både vackert, härligt farligt och kreativt!

    • Haha vad roligt, jag hade faktiskt ett woman in the attic-inslag på min lista. Great minds think alike! Det kommer garanterat bli en sån nu! Och vilken spännande uppsats, den skulle jag vilja läsa 🙂

  2. Det låter som jag hittat en likasinnad inom både beauty- och språkvärlden, härligt! Jag ser fram emot att se din tolkning och är säker på att det blir toppen! 🙂
    Är väldigt glad att jag hittat dig och din fina blogg, och tusen tack för så fin kommentar du lämnat på min sida! ❤

  3. Pingback: The Woman in Black | Culture of make-up

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.