The Woman in Black

Den första sminkningen på mitt Halloweentema är inspirerad av en bok som jag köpte i London och läste helt nyligen, nämligen The Woman in Black av Susan Hill. Det är en skräckroman skriven i modern tid (1983), men i klassisk gotisk stil. Tidsperioden är inte exakt fastställd, men jag skulle säga att den utspelar sig runt sekelskiftet/tidigt 1900-tal.

the woman in black

Berättelsen handlar om den unge advokaten Arthur Kipps, som åker till ett hus på den engelska landsbygden för att ta hand om ett dödsbo efter en ensam änka som nyligen avlidit. Huset ligger ensligt på ett stort träsk (såklart), och man kan bara ta sig dit när det är lågvatten. När vattnet stiger kapas all förbindelse med staden i närheten (såklart). Väl framme anar Arthur att huset ruvar på mörka hemligheter, som ingen av de boende i området vill tala om. I periferin stryker en svartklädd kvinna omkring. Hon ser blek och tärd ut, och hennes blick utstrålar en stum förtvivlan och en sådan bottenlös illvilja att kårarna löper längs ryggraden på den unge advokaten (och på läsaren).

”Earlier, when I had looked at her, although admittedly it had been scarcely more than a swift glance each time, I had not noticed any particular expression on her ravaged face […] now I saw that her face did wear an expression. It was one of what I can only describe – and the words seem hopelessly inadequate to express what I saw – as a desperate, yearning malevolence. […] Her face, in it’s extreme pallor, her eyes, sunken but unnaturally bright, were burning with the concentration of passionate emotion which was within her and which streamed from her.”

Susan Hill, – The Woman in Black

Jag hade ingen tjusig engelsk hatt att tillgå när jag gjorde den här sminkningen, så jag snodde ihop ett huckle och anpassade karaktären från adelsdam till tjänsteflicka, typ. Det viktigaste i den här sminkningen är ju det tärda och härjade ansiktet, den sjukliga hyn och de insjunkna ögonen. Rekvisitan kan man anpassa efter syfte och behov.

IMG_7543red IMG_7555red_1

6 tankar på “The Woman in Black

 1. Åh men kära värld, hur har du lyckats så klockrent med den karaktär jag fick upp i huvudet av det målande citatet?! Jag såg framför mig en kvinna som plötsligt dyker upp i bilden nedanför texten! Helt fantastiskt att se vilken kreativitet och talang du har!❤️
  Jag måste definitivt läsa den här romanen oxå känner jag nu, och kommer antagligen redan ha en bild i huvudet under tiden!😊
  Jätteroligt och spännande att se vad du hittar på härnäst!
  Kram till dig!❤️

  • Tack, snälla du, vilken fin komplimang! Ja, jag håller som bäst på och spånar. Kanske det är orutinerat att dra igång ett helt tema innan man har hela bilden klar för sig, men jag har några idéer på lur, så det ska nog ordna sig. Imorgon blir det en tur till biblioteket 🙂 Jag är klar med boken för ett tag, så du får låna av mig, om den är svår att få tag på i Sverige 🙂

 2. Pingback: Halloweentema – Moll Flanders | Culture of make-up

 3. Pingback: Halloween och sånt | Culture of make-up

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.