Halloweentema – Moll Flanders

Den andra karaktären i mitt Halloweentema ”kvinnliga litterära gestalter” är Moll Flanders ur Daniel Defoes roman från 1722 med samma namn. Moll Flanders är inte en kuslig karaktär som den första karaktären i temat, men däremot är hon en fascinerande karaktär som gjorde djupt intryck på mig när jag läste boken. Därför ville jag ha med henne i den här serien.

Vem är Moll Flanders? Den fullständiga titeln till originalutgåvan vittnar om en kvinna med ett händelserikt liv och få skrupler:

Den Berömda Moll Flanders Medgångar och Motgångar, Etc. Som föddes i Newgate och som genom ett ständigt Omväxlande liv i Sextio År, förutom hennes Barndom, Tolv år som Sköka, fem gånger Hustru (varav en gång med sin egen bror), Tolv år som Tjuv, Åtta år som Deporterad Förbrytare i Virignia, som till slut blev Rik, levde Ärligt och dog som Botfärdig Syndare. Nedskrivet efter hennes egna Anteckningar.

I mina ögon är Moll Flanders en orädd och förslagen kvinna som har gjort överlevandet till en konstform. Hon vet hur man tar sig fram i livet, och trots att hon på grund av olika missöden och tveksamma livsval hamnar i desperata situationer lyckas hon på något sätt alltid landa på fötterna.

Min tolkning av Moll Flanders är tredelad. Den första sminkningen visar en ung Moll Flanders. I romanen är hon som ung flicka ytterst noga med att hålla sig hel och ren och alltid uppvisa ett vårdat yttre. Hon uppskattades av omgivningen som en duktig och dygdig flicka, och hon förstod tidigt att detta kunde vara hennes möjlighet att ta sig ur fattigdomen. Jag har försökt att spegla en flicka som till det yttre är blygsam och oskuldsfull, men som trots sin unga ålder redan börjat upptäcka och utnyttja sin förmåga att charma och manipulera sin omgivning. Det finns något skälmskt bakom den blygsamma och återhållna fasaden.

IMG_7662red
IMG_7697red

Den andra sminkningen speglar en vuxen Moll Flanders som är mycket väl medveten om sin dragningskraft. Hon drar sig inte för att spela på sin kvinnlighet och charm för att få det hon vill ha. En 1700-talets femme fatale, om man så vill.

IMG_7769red
IMG_7770red

Efter en nedåtgående spiral med misslyckade äktenskap, prostitution, bedrägerier och stöld hamnar Moll Flanders till slut i Londonfängelset Newgate, där för övrigt Molls mamma satt när hon väntade henne. Hon är tillbaka där hon började, på samhällets botten. Jag vet inte hur ett Londonfängelse var på 1700-talet, men jag inbillar mig att det var ett mörkt och förtvivlat ställe, fyllt av våld, fasa och svält. Här ser vi en Moll Flanders som är tärd och sargad. Hennes hy har mist sin glans och flera år av ett hårt leverne har satt sina spår, men en smula av den forna fåfängan finns kvar.

IMG_7966red IMG_7967red.IMG_7949red

Jag funderade på om jag skulle göra en fjärde sminkning som visar Moll Flanders i slutskedet av hennes liv. En välbärgad kvinna som gått igenom mycket men som äntligen har fått ro. Men till slut bestämde jag mig för att tre sminkningar för en person får räcka.

4 tankar på “Halloweentema – Moll Flanders

 1. Alltså, WOW! Är helt såld på dina tolkningar av litterära gestalter och att du förmår att få in dem i en skönhetsblogg på ett väldigt naturligt och fint sätt. Rätt unikt, dock har jag inte stenkoll på vilka andra liknande bloggar som finns där ute.
  Jag blir direkt nyfiken på Moll Flanders, och har funderat på om jag har kvar den från kurslitteraturen, eller om jag måste låna hem den för att läsa om den! Bra betyg med andra ord! 😉
  Jag dras direkt till den vuxna kvinnan som är vacker som få och har en stark utstrålning och förmedlar ett lika starkt självförtroende.
  Men mest fascinerad blir jag av den förtappade kvinnan som bär sin tragiska livshistoria i ansiktet. Otroligt skickligt gjort Therese! Det måste bo en liten skådespelare såväl som konstnär i dig?! 😉
  Blir även nyfiken på vilka produkter som du har använt dig av i dessa tre tolkningar?
  Hoppas på fler kvinnor på samma tema, väntar med spänning vad som blir ditt nästa projekt! Måste ju ta timtal med jobb att få till! Hejja dig så duktig och fin du är!
  Kram! ❤

  • Tack för de fina orden! Ja, det var lite av min ambition med den här bloggen, faktiskt. Jag ville förena mina två stora intressen, smink och kultur (och då främst litteraturen och musiken).
   Om det bor någon skådespelare i mig vet jag inte, men sminkningarna i sig skapar ju en viss känsla. Det är inte svårt att känna sig eländig när man ser så eländig ut 🙂
   Jag har inte använt några specialprodukter. Till alla tre sminkningar har jag använt vanlig foundation (Infallible från L’Oreal är det just nu) och shading från NYX. Till den första sminkningen använde jag ett lip och cheek stain från Model co för att få den naturligt rosiga looken. Till den andra sminkningen byggde jag bara på från den första och lade till lite ögonmake (från Too Faceds Joy to the Girls-palett från förra julen) och ett starkare läppstift. På läpparna hade jag IsaDoras Color chock glossy lip stain. Till den tredje sminkningen använde jag samma foundation och shading, men målade den på ett lite annorlunda sätt för att få till en mer utmärglad och smutsig look. Dessutom förstärkte jag shadingen med en mörkare kall brun ögonskugga. Runt ögonen och i blåmärket bredvid munnen använde jag en plommonfärgad läppenna för att få till den blodsprängda effekten, blandat med en blå ögonskugga på blåmärket. På läpparna hade jag Femme fatale från IsaDora.
   Så bara vanligt smink – men målat lite olika beroende på vilken effekt jag ville ha 🙂 Och ja, det tog lite tid 🙂

 2. Pingback: Halloween och sånt | Culture of make-up

 3. Pingback: Månadens bok: The Name of the Wind av Patrick Rothfuss | Culture of make-up

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.