Julia och Romeo på Operan

I går var vi på Operan och såg Julia och Romeo i koreografi av Mats Ek till musik av Tjajkovskij. Den har blivit kritikerrosad och internationellt uppmärksammad, så därför ville vi passa på att se den medan den fortfarande gick.

juliaBildkälla: Kungliga operan

Historien om Romeo och Julia känner ni ju till, antar jag så den tänker jag inte återberätta (annars kan ni läsa om den här). Jag ska börja med att tillstå att jag inte är någon balettkännare. Jag kan alltså inte avgöra om dansen var tekniskt fulländad eller inte, det finns recensioner som går mer in på det här och här. Själv tänkte jag berätta om mina egna intryck.

Först och främst gillar jag konceptet att ge Julia en mer framskjuten roll, vilket ju också speglas i uppsättningens namn. Hennes relation med Amman och hennes vägran att låta sig giftas bort av familjen båda nya för mig i den här berättelsen.

En annan sak som jag älskar med den här uppsättningen är scenspråket och färgsättningen. Det är dunkelt, disig, mystiskt och alla färger är dova och mättade. Enseblen hade långa, enkla klänningar i perfekt en färbalans av rostrött, senapsgult, olivgrönt, brons osv. Jag kom på mig själv med att önska mig en ögonskuggepalett i den färgskalan. Så det är vad jag kommer att söka efter med ljus och lykta hädanefter.juliaBildkälla: Kungliga Operan

När det gäller själva dansen var den ur min lekmannasynpunkt enastående, och perfekt koreograferad till Tjajkovskijs musik. Intressant att Ek väljer att göra Julia och Romeo till Tjajkovskijs verk också, och inte Prokofjevs mer kända Romeo och Julia-balett. Koreografin kändes modern och nytänkande. Jag kan inte riktigt sätta fingret på vad det var som gav mig det intrycket, men om du jämför med mer klassisk springa-på-tåspetsarna-balett var det här mer uttrycksfullt, det speglade riktiga, starka mänskliga känslor, t.ex. när Tybalts mamma gråter ut sin sorg över sonens döda kropp blir sorgen fysiskt påtaglig i hennes rörelser. Eller i Julia och Romeos käleksmöten – en tumlande dans i perfekt balans mellan dem båda. Det finns inte mycket av stark man kastar upp lätt, viljelös flicka i luften-estetik. Julia är liten och späd till det yttre, men en stark och orädd karaktär, vilket speglas i dansen.NamnlösBildkälla: Kungliga Operan

Det var verkligen en fantastisk kväll på operan. Föreställningen var magisk, och bara miljöerna i sig är ju värda ett besök på operan. Vi plockade med oss ett häfte med säsongens föreställningar, så nu håller vi som bäst på att planera nästa besök. Jag är sugen på Don Quijote, Tristan och Isolde och La Traviata.

2 tankar på “Julia och Romeo på Operan

  1. Åh så underbart! ❤️ Såg ni Romeo & Julia på Elverket, när det ff fanns kvar på Linnégatan? Helt makalöst med Cirkus Cirkör! Jag åkte dit med min studentklass och engelska B/C-kursen. Minnesvärt! Nu vill jag gå på denna oxå! ❤️
    Kram!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.