Sminktips för rosaceahy/make up tips for rosacea skin

För drygt ett år sedan fick jag diagnosen rosacea av min hudterapeut Lena på YOU Stockholm. Jag hade anat redan innan att jag hade det, men det var första gången som jag fick det konstaterat av en sakkunnig. Sedan dess har jag anpasat min hudvårdsrutin och verkligen sett en stor skillnad på min hy. Innan jag började gå på behandlingar hade jag mycket plitor och väldigt reaktiv hy. Nu har jag mycket renare hy och min hudton har jämnats ut. Rosacea är dock inget man blir av med, utan något man får leva med, och det kan blossa upp beroende på vad man utsätter huden för. Huden påverkas yttre faktorer som väder och vind och de produkter du smörjer på huden samt av inre faktorer som det du stoppar i dig. Vad man kan och inte kan göra och äta varierar från person till person, så det är svårt att komma med några generella tips där, men jag kanske försöker att komma med några tips i ett separat inlägg.

Jag har länge tänkt göra ett inlägg med tips som andra med rosacea kan ha nytta av, och nu har det änligen blivit av. Att fixa en sminkning där rodnader inte syns är inte alls särskilt krångligt egentligen. Det är egentligen bara tre steg att följa:
1. Neutralisera rodnaderna
2. Applicera foundation
3. Lägg till rouge/bronzer

In English: If you are suffering from rosacea and want tips on how do a great makeup without any redness showing, here’s my three-step guide:
1. Neutralize the red areas
2. Apply foundation
3. Apply rouge/bronzer 

Här är först en förebild på min hy helt utan smink. Som ni ser är den ganska röd. Rodnaden varierar lite från dag till annan och den här dagen var en av de rödare dagarna, vilket gjorde det till en perfekt dag att göra en sådan här tutorial.

In English: Bare face, no makeup at all. A lot of redness going on.
IMG_0613Till att börja med lägger jag en gul neutralizer på de röda partierna, eftersom gult neutraliserar rött. Just den här dagen blir det nästan hela ansiktet, medan andra dagar kanske det bara behövs lite på hakan, kinderna och kring näsan. Den här neutralizern är från Make Up Store. Det är ingen primer, utan helt enkelt ett flytande färgpigment. Make Up Store själva rekommenderar att man blandar den i sin foundation för att neutralisera hudtonen, men jag väljer att lägga bara neutralizern först, eftersom jag då kan välja att punktbehandla områden. Neutralizern är dock ganska pigmenterad, så det gäller att jobba in den bra i huden för att det gula inte ska slå igenom din foundation sedan. Tänk också på att neutralizern inte alls har samma formula som en primer, som ofta är packad med silikoner. Den här är inte alls lika silkig och lätt att stryka ut jämnt, så det gäller att ta lite i taget. Här ser jag rätt så gul ut, men den skarpaste röda färgen har dämpats, och nu är det klart för foundation.

In English: I use a yellow neutralizer to neutralize my red areas (basically my whole face this particular day). I use a neutralizer from Swedish brand Make Up Store, but you can use any yellow/green neutralizer or primer. This one does not have the same consistency as a primer, as it’s actually intended for mixing with your foundation. I prefer to use it on its on, however, so I can target specific areas of my face. It’s not as silky as a primer and I have to use small amounts and really work it into my skin. A primer will be more easy to work with, but most primers are less pigmented and may be less efficient than this highly pigmented neutraliser. My skintone looks quite yellowish right now, but I’ll be going in with my foundation now, which should fix that.
IMG_0617Nu lägger jag ett lager med foundation. Jag har valt Sensais Cellular performance, som är ganska täckande, så när jag har lagt ett lager ser huden ganska platt och livlös ut. Det ska jag dock strax åtgärda med lite contouring och rouge.

In English: Here I’ve added one layer of foundation. I chose the Cellular performance foundation by Sensai, which is medium coverage (and buildable). Because I have evened out my skintone with both neutralizer and foundation, my skin looks quite pale and flat at this point, but I’ll soon add some colour back in.IMG_0620

Och sedan konturerar jag ansiktet, lägger på rouge (och fixar resten – läppar, ögonbryn, fransar osv) för att få tillbaka lite liv i ansiktet. Klart!

In English: Below I’ve contoured my face, added some blush along with some nude lips, brows and mascara. Done!

IMG_0630

IMG_0613IMG_0630

Ser ni skillnaden? Att täcka röda partier behöver inte betyda att du går med ett tjockt lager smink i ansiktet. Jobbar du med att neutralisera hellre än att täcka med tjocka lager concealer kan du ha en naturlig makeup utan att dina röda partier skiner igenom. Sedan vill jag också säga att det inte är självklart att vi ska sminka bort, dölja och gömma undan vår rosacea. Röd är en vacker färg, och det  finns inget som hindrar oss från att visa upp den för omvärlden. Men även vi snyggingar med rosacea kan vilja ha lite variation och byta färg emellanåt 🙂

In English: Can you see the difference? Covering redness doesn’t have to mean that you cover your face in a thick layer of makeup. Work with neutralizing colours rather than trying to cover your redness in thick layers of concealer and you can achieve a natural makeup without any redness showing. I also want to add, that we shouldn’t feel obliged to hide away and be ashamed of our rosacea. Red is a beautiful colour and we shouldn’t feel like we have to put on a mask to hide our true colour. We might as well show it to the world! That being said, even beautiful rosacea people may want a litte variety and not wear the same red colour every single day 🙂

9 tankar på “Sminktips för rosaceahy/make up tips for rosacea skin

 1. Men oj vilket superbra inlägg Therese! Grymt snyggt gjort, och mycket informativt. Men också med en ton som jag verkligen gillar. Varför ska vi alltid vara flawless, och vem bestämmer vad vackert är? För mig är du lika vacker på båda bilderna. Men jag kan förstå att det inte alls är särskilt trevligt att få diagnosen Rosacea. Jag ska visa detta inlägg för fler vänner och släkt. Det är många som är drabbade, och jag ligger i gränszonen. Tack för en jättefin tutorial!
  Lycka till med inflyttningen nu, såå spännande!
  Kram!

  • Tack snälla du! Ja jag försöker verkligen att inte späda på uppfattningen att man ska behöva dölja sina ”skönhetsfel” för i mina ögon är det inte ett skönhetsfel, det bara är som det är. Men samtidigt blir det ju lite tudelat när man gör en sådan tutorial. Men hoppas att någon har glädje av den ändå 🙂

 2. Hej Therese,
  Jag har själv rosacea så detta inlägg var jätteintressant för mig. Jag har jobbat mycket med att få en lugn hy och har inte den rodnaden idag som jag hade för några år sedan. Jag tycker inte det är vackert med röd näsa och rött hakparti (vilket var det som var värst på mig) på något sätt! Jag har tyvärr ibland upplevt en försämring då jag försökt att täcka och har haft svårt att hitta en riktigt bra makeupbas (foundation, puder etc.). Har därför haft fokus på bra produkter för att få en jämn och lugn hudton att gå ”naken” med. Har blivit en riktig hudnörd! Det svåraste är att jobba mot tyngdlagen samtidigt (44 i år). I går lyste näsan som en tomat!
  Nu kanske du inte vill ha rosacea-fokus på din blogg men jag ser så många ”rödingar” där ute som skulle behöva tips och råd om produkter som förbättrar respektive försämrar tillståndet. Sedan är det så klart individuellt, men det kan ändå ge en liten fingervisning för oss känsliga. Återigen, tack för ett bra inlägg!
  Kramar Ulrica

  • Hej Ulrica! Vad roligt att du tyckte om inlägget, och intressant att höra om dina erfarenheter. Jag kan absolut skriva fler inlägg med tips för personer med rosacea, både vad gäller smink och hudvård. Håll utkik framöver!

 3. Pingback: Rosaceatips: Lätt bas | Culture of make-up

 4. Vilket bra inlägg! Tack! Vad bra att lära sig att kunna neutralisera, om man vill! Också fint att du påpekar att vi inte behöver dölja oss. Finns många som vill tjäna pengar på människors osäkerhet och vilja att passa in. Fint jobbat!

  • Tack Elin, vad glad jag blir! Vad roligt att du fick nytta av inlägget. Jag vill ju gärna dela med mig av tips, samtidigt som jag försöker att undvika pekpinnar. Vad skönt att det verkar ha lyckats den här gången i alla fall 🙂

 5. Tack för fina ord och praktiska tips. Jag har misstänker har… rocacea. Fram för allt en röd näsa och känner mig inte alls vacker som jag gjorde förr. Jag är 45 år och borde iställlet ha en avslappnad attityd till detta men har faktiskt svårt att gå ut utan smink numera för att bag har komplex. Ska försöka ta till mig det där om att rött är en vacker färg 😉

  • Hej Ulrika, tack för din fina kommentar. Tråkigt att höra att det känns jobbigt med din misstänkta rosacea, och jag kan absolut relatera. Det är lätt att vara klämkäck och säga att rött är snyggt, men så klart att man kan känna sig besvärad av sina rodnader också. Det gör jag av och till. Vissa dagar bryr jag mig inte och andra dagar vill jag bara täcka huden med något. Viktigast är ändå att vi är snälla mot oss själva, och inte anklagar oss själva för att vi inte uppfyller normer eller för att vi känner osäkerhet i ett samhälle som premierar självsäkerhet. Man får känna till dagsformen och pyssla om sig själv (på både det ytliga och det själsliga planet) så som man känner att det behövs just den dagen. Jag hoppas att du har fått lite bra tips och inspiration på det ytliga planet i alla fall 😊 Kram!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.