Sommarens bästa – kultur

Så har då almanackan slagit över till september, och även om vädret har varit fantastiskt de senaste veckorna märks det tydligt att dagarna blir kortare och hösten är i antågande. Jag tänkte därför att jag skulle sammanfatta sommaren litegrann i listform.

Jag börjar med de kulturella upplevelserna. Här kommer alltså sommarens bästa …

… läsning
La vie devant soi (Med livet framför sig) av Émile Ajar/Romain Gary
Den här boken av Romain Gary (under pseudonymen Émile Ajar) är något av det bästa jag någonsin läst. Den handlar om en föräldralös pojke av nordafrikanskt ursprung som växer upp hos Madame Rosa, en judisk kvinna som tar hand om barn vars föräldrar inte kan ta hand om dem (de flesta av dem är barn till prostituerade). Vi får följa Momo från barndomen upp i tonåren och de starka banden mellan honom och den gamla judiska kvinnan är en av de vackraste kärleksskildringar som jag någonsin har läst, trots att den inte är särskilt sentimental överhuvudtaget, utan ganska pragmatiskt beskriven ur den unge pojkens klarsynta ögon. Den utspelar sig efter andra världskriget, men är precis lika aktuell i dag, med den främlingsfientliga våg som sveper över Europa och Sverige just nu. Finns översatt till svenska och jag kan bara säga läs, läs, LÄS!

… konsert
Hello Saferide på Freluga trädgårdscen. Kommer att leva så länge, så länge på den kvällen. Har ni inte lyssnat på hennes senaste skiva The Fox, the hunter and Hello Saferide så gör det. Leta fram texterna på nätet, lusläs i takt med musiken och bara njut.

… kulturevenemang
Bjuråkersstämman i norra Hälsningland. Vackra folkdräkter, sprittande dans, fantastisk musik, vackra omgivningar, glad stämning och skönt häng. Kommer garanterat åka dit fler gånger.

IMG_2626 IMG_2645 IMG_2662

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.