Sminkning: Ta foto till CV/LinkedIn-profil

Trots att jag tagit tusentals bilder på mig själv sedan jag började sminkblogga har jag haft svårt att hitta bilder som passar att använda i jobbansökningar och på min LinkedIn-profil. På de flesta bilderna tittar jag ju ner för att visa ögonsminkningen, eller så ser bilderna helt enkelt för mycket ut som privata selfies. Därför bestämde jag mig för att försöka ta några bilder som jag kan använda i yrkessammanhang, och självklart började jag i den viktigaste änden – sminkningen 🙂

Jag ville inte att sminkningen skulle vara uppseendeväckande så att den tog uppmärksamheten från annat som är viktigare i sammanhanget – mina meriter, exempelvis. Samtidigt ville jag ändå göra en sminkning som syntes, det är ju ändå ett av mina största intressen. Jag är verkligen ingen expert på den här typen av bilder, men jag kan ju försöka ge några små tips baserat på mina egna erfarenheter och misstag.

1. Ta inte bilderna för nära, du kan ofta behöva beskära bilden när du laddar upp den på LinkedIn eller företagens ansökningssidor, och du vill inte att halva huvudet ska kapas.

2. Jag kan se ganska sur eller ledsen ut när jag är allvarlig, så jag försöker att le åtminstone något. Vissa bär å andra sidan upp den allvarliga, seriösa stilen med bravur. Hitta det uttryck som känns naturligast för dig, så slipper du en surmulen uppsyn eller ett tillkämpat leende.

3. Gör medvetna val av kläder och eventuell sminkning. Det är såklart helt ok att ha en rolig frisyr, en uppseendeväckande sminkning eller en skojig skjorta, så länge du är ok med att detta tar sin del av uppmärksamheten. Och söker du ett kreativt yrke, kan det förstås vara ett led i att framhäva din kreativitet. Då vill du kanske inte se ut som en kostymnisse. Om du söker olika typer av jobb kanske du vill variera dig och ha mer kreativa bilder till de mer kreativa tjänsterna du söker och en mer formell look för mer formella sammanhang.

Så här blev mitt försök. Inte helt nöjd, men bättre än det jag har haft hittills åtminstone. Jag får öva på det naturliga leendet lite till, tror jag 🙂

De två första bilderna är obeskurna och kan (bör) beskäras ganska ordentligt efter behov. Den näst sista bilden är aningen för hårt beskuren, medan den sista bilden skulle kunna användas som den är.IMG_3632 IMG_3634 IMG_3697 IMG_3709

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.