Månadens bok: To Kill a Mockingbird

Jag vet inte vad det är med det här året, med tanke på att flera stora kulturpersonligheter har gått bort under 2016 och vi bara är i februari ännu. På det sättet är detta verkligen inget bra år för kulturen.

image

Helt nyligen gick Harper Lee bort, så jag tänkte att jag skulle skriva om hennes klassiska roman, To Kill a Mockingbird (Dödssynden på svenska). Av någon anledning har det inte blivit av för mig att läsa den tidigare, så när jag fick höra om författarinnans död bestämde jag mig för att det var dags. Och så glad jag är för det.

To Kill a Mockingbird är berättelsen om Scout, en riktig illbatting till tjej som växer upp i det fiktiva sydstatssamhället Macom på 30-talet tillsammans med sin storebror Jem och fadern Atticus. Vi får följa med i syskonens vilda lekar och fantasifulla rollspel. Som minstingen i min egen familj känner jag alltför väl igen lekarna där den yngsta alltid fick spela birollen, och storasyskonen var de styrde och ställde i leken. Det är fascinerande hur Harper Lee väcker liv i minnen som jag inte ens visste att jag hade kvar, och hur levande hon skildrar barnens hierarkiska lekar, deras förmåga att göra varje liten vardagsföreteelse till ett mysterium och deras totalt fördomsfria och kloka resonemang. Jag skrattar högt när Jem skickar iväg stackars Scout i ett bildäck så hon dammar in på grannens tomt, eller när Scout upptäcker svordomarnas lockelse och ber sin farbror att ”Pass the damn ham, please”.

Men det här är inte bara en nostalgisk barndomsskildring. Den stora anledningen till att den här boken är en av de mest lästa än i dag är att den ur barnets perspektiv skildrar rasförtryck, utanförskap, klasskillnader och det svåra i att våga stå upp mot mobben på bekostnad av sitt eget anseende och familjens trygghet. Scouts pappa, juristen Atticus Finch, är den moraliska förebilden i boken; han försvarar bland annat en våldtäktsanklagad svart man som resten av samhället redan har dömt på förhand. Detta får både Atticus och hans barn betala för i form av glåpord, ryktesspridning och rena våldshot. Jag ska inte avslöja för mycket av händelseförloppet i boken, för förutom att vara en mysig barndomsskildring och en tankeväckande samhällsbeskrivning är detta också en riktigt spännande roman. Jag hade svårt att lägga den ifrån mig, och när en bok är så bra att skönhetssömnen blir lidande, då är den riktigt bra. Sådana böcker kommer i min väg högst ett par gånger per år, nuförtiden.

Jag lyssnade förresten på boken på Storytel, uppläst på bredaste sydstatsdialekt av Sissy Spacek. Om ni har möjlighet så råder jag er att göra det samma. Ren och skär njutning. Jag skulle också faktiskt råda er att läsa boken på originalspråk om ni kan. Jag är utbildad översättare och den första att uppskatta en väl utförd översättning av ett litterärt verk. Men här känner jag nog att historien vinner på att läsas på den breda sydstatsdialekt den är skriven på.

Några av mina favoritcitat nedan:

”Until I feared I would lose it, I never loved to read. One does not love breathing.”

 

”Dill was becoming something of a trial anyway, following Jem about. He had asked me earlier in the summer to marry him, then he promptly forgot about it. He staked me out, marked as his property,  said I was the only girl he’d ever love, then he neglected me. I beat him up twice, but it did no good. He only grew closer to Jem.”

 

”They’re certainly entitled to think that, and they’re entitled to full respect for their opinions… but before I can live with other folks I’ve got to live with myself. The one thing that doesn’t abide by majority rule is a person’s conscience.”

Harper Lee, To Kill a Mockingbird

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.