Bön för Tjernobyl

I dag är det 30 år sedan kärnkraftskatastrofen i Tjernobyl, och det har pratats och skrivits mycket om den de senaste dagarna. Jag kan inte ens föreställa mig vad den katastrofen innebar för dem som bodde i området, hur livet efter den ödesdigra natten har varit för dem som fått bestående men, blivit allvarligt sjuka, fått gå från hus och hem och förlorat sina närstående. I reportageboken Bön för Tjernobyl får vi genom Svetlana Aleksijevitjs skildringar åtminstone en liten aning av vad de har gått igenom. Jag har faktiskt inte läst hela boken, och jag brukar inte tipsa om böcker som jag inte har läst helt och hållet, men jag måste ta den här boken i små portioner, för det är ganska stark och berörande läsning. Så jag har den på nattduksbordet och läser lite i taget över en längre tid. Det här är en av vår tids viktigaste skildringar av händelserna i Tjernobyl – särskilt i dagens läge, när vi har all anledning att se över vår energikonsumtion och fråga oss varifrån vi vill att elen ska komma, och vilka risker vi är beredda att ta för att få den.

Själv är jag uppvuxen i ett område där Tjernobylkatastrofen faktiskt kom väldigt nära, på grund av hur vindarna styrdes och hur regnet föll. Jag minns ordet Tjernobyl från en mycket tidig ålder. Då visste jag inte riktigt vad det var, mer än att det var något dunkelt hot som kastade en skugga över stämningen och samtalen vid kaffebordet. Mätningar visar att marken i Gävleborgs län på vissa ställen fortfarande har ovanligt höga cesiumhalter, även om det numera inte anses utgöra någon fara för människor att äta vilt, svamp och bär. Men för mig har risken för en kärnkraftsolycka alltid känts i högsta grad verklig, och jag tror att det har mycket att med mina minnen från uppväxten och Tjernobyl. Jag rekommenderar er verkligen att läsa den här boken. Är det för jobbigt behöver ni inte läsa hela på en gång, eller ens hela överhuvudtaget. Bara en berättelse, ett människoöde räcker för att förstå omfattningen av den här katastrofen något bättre.

”Natten till den 26 april 1986 … Under loppet av en enda natt förflyttades vi till en annan plats i historien. Vi tog ett språng in i en ny verklighet som har visat sig överlägsen både vår kunskap och vår fattningsförmåga. Tidssambandet bröts. Det förflutna tedde sig med ens hjälplöst, där fanns ingenting som man kunde stödja sig på. Till den dörren fanns inga nycklar i mänsklighetens (som vi trodde) allomfattande arkiv.”

Svetlana Aleksijevitj – Bön för Tjernobyl

4 tankar på “Bön för Tjernobyl

  1. Viktigt och bra inlägg! Jag minns det som igår, fastän jag inte var så gammal. Bodde i Dalarna och det pratades mycket om hur vår egen miljö skulle påverkas. Mer om det än om de närmast drabbade…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.