Tips för torr hårbotten

Jag har lidit av torr hårbotten så länge jag kan minnas, och produktutbudet för oss med detta problem har länge varit skralt. Den senaste tiden har det dock poppat upp produkter från flera olika märken som ska vara särskilt anpassade för torr hårbotten. Och jag tänkte att vi skulle ta och titta på några av dem i dag.

Några tips att tänka på om du har torr hårbotten:

  1. Var försiktig med parfymerade produkter, eftersom parfym kan torka ut huden. Jag har också upplevt att torrschampo och vissa volympuder som pudras i hårbotten fullkomligt dränerar min hårbotten på de stackars naturliga oljor den lyckas producera.
  2. Vissa upplever att sulfater ger torr och kliande hårbotten, så håll utkik efter det i innehållsförteckningen. Det måste inte gälla dig bara för att du har torr hårbotten, men det kan vara en bidragande orsak. Samtliga produkter i det här inlägget är utan sulfater. 
  3. Försök att inte tvätta håret alltför ofta, eftersom vatten torkar ut huden. Det varierar från person till person hur länge man kan gå innan man känner att man verkligen behöver tvätta håret, men vi med torr hårbotten brukar inte ha problem med fett hår, om det nu inte är så att torrheten gör att skalpen överproducerar oljor för att kompensera torrheten. Desto större anledning att inte tvätta håret alltför ofta om så är fallet. Jag brukar tvätta mitt hår var tredje dag eller fjärde dag. Två eller tre dagar klarar mitt hår lätt utan att kännas smutsigt.
  4. Jobba in balsamet även i hårbotten, eftersom hårbotten torkas ut vid kontakt med vatten. Jag vet att många bara applicerar balsam i längderna av rädsla för att bli feta i hårbotten, men bara du sköljer ur balsamet ordentligt behöver du inte oroa dig. Har du torr hårbotten är det extra viktigt att använda balsam i hårbotten, eftersom huden torkas ut av vatten. Tänk på hur ansiktet känns om du tvättar dig utan att smörja in dig efteråt. Låt det verka ett par minuter och skölj ur så får hårbotten tillgodogöra sig de vårdande och återfuktande ingredienserna lika väl som hårtopparna.

De tre produkter som jag har testat är schampo och balsam från Daxxín samt hårbottengel från Apoteket.

20160724_100631

Daxxín Schampoo Extra Volume
Schampot från Daxxín är som sagt fritt från sulfater och sägs lugna hårbotten med piroctone olamine (ett lugnande ämne som ofta används i mjällschampon) och tvätta håret rent med sulfosuccinater, som är en mildare rengörare än sulfater. Det här schampot är nog det bästa i kategorin för torr hårbotten som jag har testat hittills. Mitt problem med schampon för torr hårbotten är att de ofta inte löddrar tillräckligt mycket (eftersom de som regel är fria från sulfater) och blir svåra att fördela i håret. Jag har dessutom tjockt och ganska långt hår, så det brukar gå åt enorma mängder schampo för att arbeta upp tillräckligt mycket lödder och fördela produkt i hela håret. Dessutom brukar håret inte alltid kännas helt rent när jag har tvättat det med milda schampon. Daxxín löddrar fint, är lätt att fördela, och håret känns rent och fräscht i minst ett par-tre dagar efter tvätt. Jag behöver inte använda så mycket produkt, så flaskan räcker länge. Och viktigast av allt, förstås: hårbotten känns minimalt irriterad när jag använder det här schampot. Tummen upp, alltså! Pris: 94 kr på apotea.se till exempel (ej annons/sponsrat, bara för info).

Daxxín Balsam Conditioner
Även balsament innehåller piroctone olamine, samt hairspa (vad nu det är) för en lugnande effekt. Daxxín conditioner innehåller även arganolja och ”grönt konditioneringsmedel (de gillar att svänga sig med kryptiska termer). Det här är ett bra balsam som reder ut håret, gör det mjukt och smidigt och, tja, gör vad det ska. Ingen mirakelprodukt, men så länge det inte irriterar min hårbotten och gör håret lent utan att tynga ner det är jag med på tåget. Jag applicerar det som sagt även i hårbotten, för att de lugnande och fuktgivande ingredienserna ska få göra sitt där också. Det här balsamet är svagt parfymerat, men det är ingenting som har irriterat min hud åtminstone. Pris: 82 kr på apotea.se.

Apoteket Formula, intensiv återfuktande hårbottengel
Den här gelen appliceras i handdukstorrt hår, direkt i hårbotten och fördelas jämnt. Gelen känns väldigt svalkande och skön direkt vid applicering, men exakt hur stor skillnad den gör är svårt att säga. Jag kan inte säga att jag direkt märker om jag inte har applicerat den här gelen någon gång. Använder jag redan schampo och balsam som är snälla mot hårbotten gör inte den här gelen så värst stor skillnad till eller från i ärlighetens namn. Dessutom tar tar det en evighet för håret intill hårbotten att torka när jag har använt den här, så det blir lite opraktiskt om man ska iväg någonstans. Det motverkar ju syftet lite om man måste blåsa hårbotten med varmluft, vilket ju också verkar uttorkande på huden. Pris: 79 kr.

1 tanke på “Tips för torr hårbotten

  1. Pingback: Tio som tog slut | Culture of make-up

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.