Tween makeup

Då ska även jag ge mig in på det känsliga ämnet barn och smink. Eller, inte känsligt för min del, men jag vet att många har starka åsikter om det. Jag tycker att Camilla har skrivit så förnuftigt och bra om det här.

Själv har jag inga barn, men väl ett 11-årigt syskonbarn, och hon älskar smink. Alla beslut som gäller hennes sminkande/icke-sminkande fattar förstås hennes mamma, men om jag kan bidra med något på någon liten kant så vill jag att det ska vara en inställning att inget smink är fel, ”för mycket”, osmickrande eller fult. Allt är värt att prova, och allt går att tvätta av, och den enda som bestämmer om något är snyggt eller inte är hon själv. Jag tycker tyvärr att alltför många tutorials för tonåringar/tweens (tjejer på väg in i tonåren) handlar om att tona ner och sminka sig så naturligt som möjligt så att det inte blir ”för mycket” för att unga tjejer inte ”behöver” så mycket smink. Vem behöver smink överhuvudtaget? Varför inte bara uppmuntra tjejer att våga upptäcka, experimentera med hela färgskalan istället för att begränsa färgspektrat till beige och ljusrosa? Varför behöver vi börja med att lära barn att de ska passa sig för att göra ”fel” när de sminkar sig? Snacka om att förstöra det roliga med smink!

IMG_0968Den här tjejen gillar färg, precis som jag själv gjorde i hennes ålder. När hon var hemma hos oss på semestern och hade ett neongrönt linne på sig blev jag inspirerad och drog fram min Sleek Ultra Mattes v1-palett och körde en matchy-matchy sminkning genom att blanda en gul och en grön skugga. Och ja, jag har fått både hennes och mammans godkännande innan jag lade upp de här bilderna på bloggen.IMG_0965Jag gillar den här färgen så mycket att jag kanske måste köra den färgen på mig själv något tag. Kolla bara kontrasten mot de blå ögonen!

2 tankar på “Tween makeup

  1. Skrev vad jag tyckte redan hos Camilla, men upprepar gärna kärnan: Att vara emot att barn/unga sminkar sig är i mina ögon ett indirekt erkännande av att man ser smink som något ytligt/något som är till för att förändra ett utseende man inte är nöjd med. Istället för att se det kreativa och lekfulla i det: om jag säger åt min 12-åring som älskar att testa olika ögonskuggor att sluta med det kan jag lika väl säga till min 7-åring att hon ska sluta rita så många teckningar… För jag ser ju att drivkraften bakom deras respektive hobby är densamma!

    Dessutom: Vet inte riktigt vilka tutorials du tänker på, men alla unga youtubers som min dotter följer för make-inspo är väldigt ”oseriösa” och testar både fula och galna grejer, bara för att de vill/kan 🙂 Inga tips om att tona ner sig eller bli ”snygg” enligt ett givet ideal (det hade jag nog ärligt talat haft lite svårt för att hon följde…)

    p.s. Superfin sminkning på tjejen! Hoppas hon kände sig både fin och cool 🙂 d.s.

    • Jag tänker snarare på tutorials av lite äldre, etablerade skönhetsgurus – jag har sett flera ganska konventionella ”back-to-school”/teenage-sminkningar bland de brittiska skönhetsprofilerna. Men det låter betryggande att det yngre gardet håller den kreativa fanan högt! 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.