Några kvinnliga genier

Jag skrev för några veckor sedan om att Nobelpriset tilldelades Bob Dylan och mina tankar kring det, men jag har nog svängt lite i mitt resonemang, efter att ha funderat lite till på det. Trots att jag tycker att det är positivt att låttexters ges högre status är jag fortfarande lite kluven till den här med ett det ska ”upphöjas” till litteratur, eller lyrik. Varför kan inte låttexter få vara en helt egen konstform, varken finare eller fulare än litteratur eller lyrik? Det blir ju inte bättre bara för att det får stämpeln litteratur, eller? Jag hade hellre sett att det instiftades ett eget pris för låttexter, helt oberoende av Nobelpriset.

Och dessutom, om nu ändå Nobelpriset ska ges till en låtskrivare, känns det lite typiskt att det ges till en man, och ännu mer typiskt att det ges till just Bob Dylan. Jag kan tänka mig ett antal kvinnor som hade varit minst lika förtjänta, t.ex. Patti Smith, som dessutom skrivit en av de senaste årens mest hyllade självbiografier, nämligen ”Just Kids”.

Nåväl. Jag menar inte att Dylan inte är väl värd priset, jag tycker bara att det hade varit ännu roligare om en kvinnlig textförfattare hade kommit på tal.

Men om inte Svenska Akademien vill lyfta fram kvinnliga låtskrivare får vi andra göra det i stället. Ett par kvinnliga låtskrivare som jag har lyssnat mycket på den senaste tiden är dessa:

Iiris Viljanen
En av medlemmarna i Vasas flora och fauna, som i år har släppt soloskivan Mercedes. Iiris texter är fantastiska. Finstämda, sorgsna, trotsiga, insiktsfulla och ifrågasättande.

I dag försöker jag tänka
att du nog gjorde ditt yttersta.
Det är väldigt svårt att tro
men jag tänker så ändå.
Då blir tanken på dig en ballong
som lyfter högre och högre.
Den försvinner inte på en gång
men en dag är min himmel tom.

Iiris Viljanen – utdrag ur låten Korpar från albumet Mercedes

Frida Hyvönen
Frida Hyvönen kom med det svenska albumet Kvinnor och barn på svenska i november i år. Jag älskar hennes kompromisslöshet, hennes ärlighet och vägran att göra sig mindre än hon är eller framställa sig som ofarlig och oförarglig, vilket vi kvinnor så ofta förväntas göra.

Kan du inte imponera på mig
genom att ba’ va’ den du är
så får du ta och maka på dig,
då har du inget att göra här.
För du kommer irritera dig på det:
hur fruktansvärt kapabel jag är.
Efter ett tag kommer du försöka få mig
att göra mig till mindre än jag är.
Min kapacitet är obarmhärtig
mot den som inte svarar upp.
Vi har sett den skörda offer.
Vi har sett den skrämma vuxna män.


Frida Hyvönen – utdrag ur låten
Imponera på mig från albumet Kvinnor och barn

När vi nu ändå pratar kvinnliga textförfattare måste jag också nämna Annika Norlin, som för övrigt tilldelades en utmärkelse för bästa låttext för sin låt Isarna av litteraturprogrammet Babel för något år sedan. Hon skriver engelska låtar under namnet Hello Saferide och svenska låter under namnet Säkert! Älskar älskar älskar.

Har ni några favoriter bland kvinnliga låtskrivare? Musiktips emottages alltid med öppna armar.

3 tankar på “Några kvinnliga genier

  1. Håller verkligen med! Det finns så många kvinnliga kreatörer som jag tycker ofta åsidosätts för mäns vinning. Alltså, inget ont mot dylan men det är ju alltid snubbar som uppmärksammas. Jag tycker väldigt mycket om kate bush texter, samt annie clark, björk, laurie anderson och regina spektor. Och så tycker jag VERKLIGEN det är dags att Anne Carsons lyrik uppmärksammas av nobelkommitén…

    • Ursäkta sent svar, mitt spamfilter är lite nyckfullt ibland. Men jag håller verkligen med dig. Så tröttsamt. Och tack för alla tips! Vissa namn är nya för mig, som Annie Clark och Laurie Anderson t.ex. Har aldrig riktigt satt mig in i Björks texter, men ska ta mig tid att göra det. Regina Spektor är amazing!

      • Åh hoppas du tycker om dem! Annie Clark påminner lite om Spektor, men rockigare och råare liksom. Och jadu, mitt spamfilter är likadant…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.