Lacqua från L.Y.X Cosmetics – recension

img_2950Grattis på fredag alla fina! I dag tänkte jag att vi skulle titta på Lacqua från L.Y.X Cosmetics. Innan jag börjar vill jag bara påpeka att jag har fått produkterna ovan som pressprov, men att de har givits till mig förutsättningslöst och utan krav på motprestation. Det här är alltså inget sponsrat inlägg eller samarbete. Hade det varit det hade jag märkt ut detta längst upp i inlägget, tydligt så att du som läsare skulle se det på en gång. De flesta av er känner väl till hur det här med pressprover funkar vid det här laget, men det kan vara bra att påminna om med jämna mellanrum.

Lacqua från L.Y.X Cosmetics är alltså något så osannolikt som ett vattenbaserat nagellack med lång hållbarhet på naglarna. Formulan ska enligt tillverkaren ha flera fördelar, t.ex. att den är

  • hypoallergen – dvs utformad för att minska riskerna för allergiska reaktioner.
  • miljövänlig – eftersom den är vattenbaserad och bara avger vattenånga, till skillnad från de nagellack baserade på nitrocelleluse, som avger en kemisk ånga – dessutom behövs ingen nagellacksremover, eftersom man drar av nagellacket i ett sjok.
  • bra fästförmåga och hållbarhet – sägs sitta i 5 dagar upp till 3 veckor på putsad nagel och tillhörande över- och underlack.
  • återfuktande för nageln – när man tar bort nagellacket ska det kännas som att man har haft olja på.
  • snabbtorkande utan att torka ut nageln – inga flyktiga lösningsmedel.
  • kan tas bort med vanligt vatten vid applicering om man kladdar – eftersom det är vattenbaserat, såklart.

L.Y.X Cosmetics var på Daisy Beauty Expo och presenterade sitt företag och sin nya lansering Lacqua, och den som ville erbjöds också en manikyr med Lacqua och/eller Lachrome (ett krompulver som buffas på nageln och ger en intensiv kromeffekt). Det tackar man ju inte nej till, och här ser ni anikyren jag fick då, med Lacua i en vacker juvelröd färg och lachrome som accentnagel.

2017-01-14-11-18-19Tyvärr höll inte just den manikyren särskilt länge för mig, eftersom jag satte igång med ett storkok dagen efter och hackade och höll på med livsmedel i flera timmar, utan att skydda händerna. Det som är grejen med Lacqua är att det kan dras av i ett enda sjok från nageln när man är redo att byta manikyr, utan att bitar av nageln följer med och nageln skadas. Detta är möjligt genom att det särskilda underlacket som ska användas med Lacqua släpper från nageln när det kommer in luft under det, lite som en sugpropp funkar typ. Därför är det viktigt att man inte pillar i kanten av nagellacket, för då kan man få in luft under underlacket, och då är det hejdå till manikyren. Och det var nog det som hände dagen efter expon. Inte att jag pillade, men att jag genom min omilda framfart lyckades stöta i naglarna så att en flik gick upp, och så var en nagel väck. img_3137Vi fick dock ett kit med oss hem för att testa själva också, så jag bestämde mig för att testa häromhelgen. Vi börjar med applikationen. Jag tyckte att den här formulan var extremt lättlackad. Eftersom den är vattenbaserad är det dessutom superlätt att korrigera eventuellt kladd, eftersom det kan tas bort med vanligt vatten. Det blev dock minimalt med kladd, trots att jag annars är en ganska klumpig och slarvig nagelmålare. Penseln var precis lagom bred (vad som är ”lagom” brett beror ju på personlig preferens och hur breda naglar man har, men för mig var den lagom), och konsistensen var precis lagom lättflytande för att vara lätthanterlig. Jag upplevde dessutom att jag hade gott om speltid jämfört med andra nagellack. Ni vet nagellack som är så tröga att man hinner typ dra ett drag med penseln, och sen blir lacket så tjockt att det är omöjligt att jobba med och allt blir randigt? Så var alltså inte det här, utan jag kunde ta god tid på mig och dra ganska många drag om jag behövde, och formulan flöt ut lätt och fint på nageln. Stort plus för det! Nagellacket härdade ganska snabbt också, och om man vill skynda på torktiden kan man göra det med värme, t.ex. med en hårfön eller så.

Hur var det med hållbarheten då? Jag måste börja med att påpeka att jag har extremt torra och sköra naglar som skivar sig konstant. Detta gör att i princip inga nagellack sitter mer än ett par dagar på mig, oavsett vad tillverkaren utlovar och oavsett hur noga jag är med underarbete, underlack, topplack och så vidare. Jag har accepterat att så har ödets lott fallit och jag kan leva med det *drar en skälvande suck och försöker vara tapper*. Så med det i åtanke tycker jag att de fem dagar jag fick ut av den här manikyren var ganska outstanding. På den tredje eller om det var fjärde dagen kunde jag se lite slitage på pekfingernaglarna, som av förklarliga skäl alltid är de första att slitas. Det lossnade dock inga flisor ur nagellacket, utan man kunde se att kanten på manikyren liksom hade tryckts upp lite, typ korvat sig lite, så man kunde se lite av nageln allra allra längst ut. Detta var dock knappast synligt för någon annan än mig, och störde inte nämnvärt. Jag trodde att nagellacket på pekfingernaglarna skulle lossna när nagellacket hade flyttat lite på sig, eftersom det skulle komma luft under nagellacket – men det satt kvar ett par dagar till utan problem. Då drog jag bort det, för jag tyckte att manikyren började se lite sliten ut. Men det här är ändå det längsta en manikyr har suttit på mig utan att se helt skabbig ut efter några dagar, så tummen upp, helt klart!

Jag älskar alla tre nyanserna som jag fick hem, och jag kommer nog att köpa på mig fler nyanser av Lacqua, som just nu säljs exklusivt på Åhléns och ligger på 129 kronor per flaska. Om du funderar att testa Lacqua bör du tänka på att:

1. Du måste köpa det särskilda under- och överlacket också för att formulan ska fungera. Det är dock ett och samma lack som används som både över- och underlack, så du behöver bara köpa en flaska.
2. Tekniken bygger på att naglarna putsas före applicering för att få bort fett och smuts, så du behöver investera i ett putsblock om du inte redan har det. L.Y.X Cosmetics säljer för 29 kronor, men finns såklart från andra märken.
3. En nagelborste kan vara bra att investera i för att få bort putsdammet från naglarna. Säljs också av L.Y.X Cosmetics om du inte redan har en hemma. Du kan köpa för 35 kronor hos L.Y.X eller för liknande priser hos andra märken.
4. Om du är en pillare av rang kommer detta nagellack troligtvis inte att funka för dig, eftersom nagellacket lossnar så fort du pillar upp en liten flik av manikyren. Har du dock samma problem som jag och tror att inga nagellack sitter längre än ett par dagar på dig, och kan låta bli att pilla, så tycker jag att du ska ge Lacqua en chans.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.