Reserol – en recension (eller ett epos, beroende på hur man ser på saken)

På Daisy Beauty Cruise var Reserol ett av de presenterande varumärkena, och förutom att vi fick med oss en månads förbrukning av Reserol vann jag även ytterligare tre månaders förbrukning tack vare att jag vann quizzet i slutet av konferensen där detta var ett av priserna, så jag har totalt fyra månaders förbrukning att testa. Jag har nu testat i snart två månader och jag ska berätta om mina tankar om en liten stund, men först tänkte jag att vi skulle titta på vad Reserol är för något. Förbered er på ett lång inlägg. Om ni redan har rätt så bra koll på vad Reserol är, eller om ni bara helt enkelt inte är så intresserade av tekniken bakom kan ni hoppa över de 2-3 kommande styckena.

Idén bakom Reserol bygger på den franska paradoxen, som upptäcktes i en studie som utfördes i södra frankrike i slutet av 80-talet. Enligt studien hade befolkningen i regionen hade mindre förekomst av hjärt- och kärlsjukdomar, trots att de hade en kosthållning som generellt ökar risken för sådana sjukdomar. En av slutsatserna i studien var att det var växtpolyfenolen resveratrol, som finns naturligt i t.ex. vindruvsskal, som gav denna effekt genom daglig konsumtion av rödvin. I naturen skyddar resveratrol bland annat mot svampangrepp och skadliga bakterier. När en växt blir utsatt för yttre stress sätter reservatrolet igång en process som gör cellerna redo att skydda sig.

I dag finns över 8 000 publicerade forskningsstudier om resveratrol. Många forskare menar att resveratrol bland annat har antiinflammatoriska, hjärtskyddande, neuroskyddande och virushämmande egenskaper. Man har även rapporterat att resveratrol har effekt på hudens kvalitet, bland annat genom att motverka uppkomst av rynkor och andra ålderstecken. För mig låter det här med antiinflammatorisk effekt intressant, eftersom jag med stor sannolikhet (har ej fått diagnos av hudläkare men min hudterapeut tror det) lider av rosacea, som är ett inflammatoriskt tillstånd. Jag frågade Reserol-killarna, och de kunde inte på rak arm hänvisa till någon studie kopplad till just rosacea och ville därför inte säga för mycket. Men för mig är detta en av de faktorer som jag kommer att hålla koll på under användningen av Reserol.

Problemet med resveratrol har varit att det är väldigt svårt att framställa i en form som tas upp av kroppen i någon större utsträckning. När man äter eller dricker resveratrol bryts det ned i magen och levern, och mindre 1 % av dosen tas upp i kroppen. Genom att applicera resveratrol topikalt (genom huden) kan upptaget ökas till 7 %, men det är ändå alltså ett ganska lågt upptag. Tekniken bakom Reserol bygger på en så kallad ”functional film”, dvs. en tunn film av brunalg som placerasi munhålan, så att substansen tas upp via munslemhinnan. Detta tros öka upptaget av resveratrolet, men med hur mycket vet man inte, eftersom det inte finns några färdiga studier på det. Reserol håller dock på att utföra en vetenskaplig studie på just detta, så inom kort kommer vi förhoppningsvis att veta om, och i så fall hur mycket, den här tekniken ökar upptaget av reservatol i kroppen.

 

Hur funkar det då? Tre gånger om dagen applicerar du två plastfilmer i munhåla, förslagsvis på insidan av kinden. Undvik att pilla på den med tungan eller suga på den, eftersom det är bättre ju längre tid filmen får på sig att verka i munhålan och ju långsammare den smälter. Det är, som jag förstått det, just detta som ska öka upptaget i kroppen, att kontaktytan mellan substansen och slemhinnan finns kvar så länge som möjligt. Typ. De tre appliceringarna ska spridas ut över dagen – Reserol föreslår att man tar dem i samband med måltider för att man lättare ska komma ihåg. Jag har ställt in påminnelser tre gånger om dagen, vid ungefär de tider jag brukar äta, vilket jag tror är bra. Åtminstone jag hade aldrig kommit ihåg att ta dem tre gånger om dagen om jag inte haft en påminnelse. Och det är viktigt att man följer doseringen regelbundet och långsiktigt för att se effekt. Att bara ta ett par doser lite sporadiskt, när man kommer att tänka på det, kommer inte att ge några direkta resultat. Jag såg precis på Reserols hemsida att de även har en app som ger dig påminnelser när det är dags att ta dina doser, vilket är jättebra.

Så, vad tycker jag då, efter ungefär två månaders användning? Jag lider vanligtvis av yttorr och stramande hy, men har de senaste veckorna verkligen inte känt av dessa symtom alls.  När jag var till hudterapeuten i tisdags nämnde hon också att min hud hade en bra fuktbalans och hade en bra ”stuns”, vilket inte är något jag brukar få höra. Vanligtvis brukar min hy strama som sjutton efter tvätt exempelvis, men det har jag inte känt av alls de senaste veckorna. Men. Det ska ju tilläggas också att tiden då eventuella effekter ska börja synas, dvs. ca 30 dagar in i ”kuren”, sammanfaller med den varmaste och fuktigaste tiden på året, så det är lite svårt för mig att avgöra om detta är en effekt av Reserol, den hudvård jag använder eller den mer gynnsamma klimatet för min hud. Troligtvis en kombination av dessa tre. Jag ser verkligen fram att se hur min hud beter sig i övergången mellan sommar och höst, dock, eftersom det är en sån där typiskt kritisk tid för min hud.

När det gäller rosacea och inflammation i huden så har jag haft problem med plitor på vänster sida i flera månader, främst på kinden, men även ner mot hakan. Det började när jag bodde i London (min hy gillar verkligen inte den staden), och jag kom liksom aldrig helt tillrätta med det. Jag gick på behandlingar som gjorde det lite bättre ett tag, men det kom hela tiden tillbaka. Även nu under sommaren har jag haft en hel del problem. Jag har dock sett en viss förbättring från och med typ slutet av juli med att den värsta inflammationen har lagt sig, och att de plitor som uppstått har varit mindre, dvs, i stället för stora, arga och smärtsamma inombordare har jag fått lite ytligare och mer lätthanterliga plitor. Och nu efter ansiktsbehandlingen känns det som om huden äntligen, för första gången på över ett halvår, kanske kommer att kunna rensas upp ordentligt och på djupet. Det kan förstås vara så att den behandling jag fick var helt överlägsen de tidigare behandlingarna (och seriöst, det var en jättebra behandling), men det kan också vara så att resveratrolen gjorde sitt till för att dämpa den värsta inflammationen och att behandlingen i kombination med den effekten gav ett bättre resultat än jag fått tidigare.

Det är, återigen, helt omöjligt att härleda specifika effekter till enskilda produkter, utan det är som sagt troligtvis en kombination av Reserol, den hudvård jag använder dagligen och den senaste behandlingen som har gjort att min hy är bättre än vad den har varit på ett halvår, och det känns verkligen som att det går åt rätt håll.

När det gäller hudens struktur och kvalitet så tycker jag att huden känns ovanligt bra just nu. Och med bra menar jag fast, fuktmättad (vissa skulle säga ”plumpad”, men jag är inte så förtjust i det ordet) och jämn (förutom på de områden där jag har mina små utbrott då). När det gäller rynkdjup vet jag inte, jag har ju inte direkt haft så djupa rynkor tidigare, men lite fina linjer har jag runt ögonen, och nu önskar jag såklart att jag tagit en närbild på dem innan jag började med Reserol. Jag tycker själv att huden runt ögonen ser något slätare ut, men eftersom jag inte har några före-bilder att jämföra med har jag svårt att bedöma hur stor den effekten faktiskt är.

Så ja, det är lite svårt att säga vare sig bu eller bä just nu, eftersom jag testar mitt i den period när min hy vanligtvis mår som allra bäst av det fuktigaste klimatet på hela året i Sverige. Som sagt tycker jag mig framför allt ha märkt en liten minskning i mina plitor och inflammationen i huden, som jag tror åtminstone till viss del kan härledas till Reserol-tillskotten. Märk väl, de försvann inte helt, men man kanske kan säga att det tog udden av dem. När det gäller hudens fuktbalans och fina linjer ser jag fram emot att se vad som händer under hösten när luften blir torrare, för det är då det här tillskottet verkligen kommer att sättas på prov. Jag har två månaders förbrukning kvar att testa så jag kommer en bra bit in i oktober innan de tar slut. Om jag kommer att köpa mer då beror på vilka resultat jag ser dittills. Det kan ju också vara intressant att sluta ta tillskotten en period för att se vad som händer med huden när jag slutar ta dem. Ibland kan det ju vara så att man inte riktigt lägger märke till positiva effekter av en produkt förrän man slutar använda den och effekten uteblir.

Det här är inga billiga kosttillskott, direkt. De finns att köpa på Reserols webbplats och på apotek för 995 kr/förpackning, men det billigaste sättet är att prenumerera på produkten, och då kostar det 845 kr/förpackning. En förpackning räcker i 32 dagar. Om det är värt pengarna beror såklart helt på din budget och om du får de resultat du önskar.

Jag är ledsen att jag inte kunde ge ett tydligare besked om resultaten, men jag ska fortsätta testa och se hur saker och ting utvecklar sig. Jag uttrycker mig hellre lite försiktigt och väger in olika variabler än uttalar mig för hastigt och tvärsäkert så att jag riskerar att vilseleda er med mina recensioner.

3 tankar på “Reserol – en recension (eller ett epos, beroende på hur man ser på saken)

  1. Jag tycker det här var jätteintressant att läsa! Tyvärr blev det för mig att jag tog dem nån gång ibland så jag kunde inte alls se nåt resultat mer än att jag fick sår i munnen av dem som inte gav sig förrän jag gjorde uppehåll. Sen växlade jag appliceringsställe och då gick det bättre men det blev ju ändå ganska vingligt med testande, särskilt som jag glömde dem lite stup i kvarten…

    • Nej, vad läskigt att du fick sår i munnen! Då var det nog bra att du avbröt det hela. Jag har inte alls känt av några sådana besvär, tack och lov, förutom att jag blir extra törstig pga den ganska träiga smaken. Det glömde jag skriva i recensionen inser jag nu – får ta och komplettera!

  2. Pingback: Nytt från Nutrinovate | Culture of make-up

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.