Kulturtips oktober

Den här bloggen är ju tänkt att vara en lite skön blandning av kultur och skönhet, men så värst mycket kultur har det inte blivit det senaste året. Men nu tänkte jag att vi skulle mjukstarta kulturinläggen igen med lite kulturtips, och kanske göra det till ett återkommande inlägg i början av varje månad, för att tipsa om saker som händer. När det gäller evenemang och så har jag bäst koll på vad som händer i Stockholm (om ens det), så ni får ursäkta om det blir lite Stockholmsinriktat ibland. Har ni tips på saker som händer i andra delar av landet får ni gärna hojta till så tar jag med det i ett inlägg.

1. Jenůfa på Kungliga operan
Jenůfa är en Opera av den tjeckiske tonsättaren Leoš Janáček, och framförs på tjeckiska med svensk text. Det här är en riktigt mörk historia om Jenůfa, som blir med barn med oduglingen Števa, och sedan lämnad. Hon föder barnet i ensamhet, och hålls gömd i hemmet av sin svärmor, som dränker barnet medan Jenůfa sover, vilket kommer fram samma dag som Jenůfa ska gifta sig med sin nya kärlek Laca. Svärmodern blir bortförd av polisen och Jenůfa och Laca står ensamma kvar och bestämmer sig till sist för att hålla ihop trots allt. Kort sammanfattat. Jag var lite oförberedd på hur påverkad jag blev av den här. Jag minns att jag till och med drömde väldigt mörka och oroliga drömmar på natten efter jag hade sett den här. Nu blir ni kanske inte så sugna att se den men gör det! Meningen med kultur är ju att den ska väcka starka känslor, och det gör verkligen den här. Sara Olsson, som spelar Jenůfa, har dessutom fått genomgående fina recensioner. Den här operan har gått sedan i våras, men nu i oktober går de sista fyra föreställningarna såvitt jag förstår, så passa på!

2. Nils Landgren och Funk Unit på Fasching 28-31 oktober
Jag har själv aldrig sett Funk Unit live, men min man såg dem i Tyskland för ungefär 158 år sedan och kan inte sluta prata om det, så jag gissar att det är bra. Jag gillar mycket annat som Nils Landgren gör, så jag är säker på att detta kommer bli bra. Om man gillar den typen av musik, alltså. Fasching överlag är ett bra kulturtips. De har massor av konserter med roliga och väldigt varierande artister. Och så har de soulklubb på lördagar.

3. Nobelpriset i litteratur
Ett lite konstigt tips kanske, eftersom vi inte ens vet vem som har tilldelats priset än. Men den här veckan tillkännages Nobelpriset i litteratur, och jag tänkte bara påminna om vilket ypperligt tillfälle det är att upptäcka en ny författare. För i ärlighetens namn, hur ofta händer det att man har läst en pristagare innan hen får priset? För mig har det hänt typ … tre gånger tror jag? Doris Lessing, Patrick Modiano och J. M. G. Le Clezio hade jag läst innan, men förutom dem så kan jag inte komma på en enda. Har ni förresten några gissningar om årets pristagare? Själv hoppas jag mest att det inte blir en surmulen gammal singer/songwritergubbe. There, I said it.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.