Söndagsfunderingar

Hej på er alla! I dag tänkte jag skriva ett lite annorlunda inlägg, och inte alls skönhetsrelaterat egentligen, utan mest bara ta upp lite av vad jag har funderat på de senaste dagarna. Lite som A Model Recommends söndagsinlägg Sunday Tittle-tattle, kanske. Vet inte om det kommer att bli ett återkommande inslag eller inte, men det blir ett sånt inlägg i dag i alla fall.

Totalt orelaterad bild som får vara med för att den var lite snygg och man ska inte lägga upp blogginlägg utan bilder, det har man ju hört.

Först och främst: Nobelpriset. I mitt kulturtips för några dagar sedan tipsade jag ju om att Nobelpriset i litteratur kan vara ett ypperligt tillfälle att upptäcka ett nytt författarskap, om man inte redan har läst alla böcker av årets pristagare, vill säga. Jag kan bara konstatera att jag inte läst en enda bok av Kazuo Ishiguro, men jag har lagt till Återstoden av dagen i min bokhylla på Storytel och tänkt att det får bli min pendlingsläsning den här hösten. Jag har förresten återfått läslusten sedan en ganska lång period av torka, då jag bara orkat läsa en handfull böcker per år, och då ofta ganska lättsmält litteratur. Inte för att det är något fel alls på lättsmält litteratur, jag älskar det, men ibland är det skönt att sparka igång den gamla hjärnan med något mer matigt. Och nu har jag alltså fått tillbaka läslusten ordentligt, vilket känns jätteroligt. Jag har alltid identifierat mig som en läsande människa, och det har tärt lite på min självbild att inte orka/ha lust till att läsa. Vad som återgav mig läslusten tänkte jag återkomma till i ett senare inlägg, om ni är intresserade. Men ni kan vänta er lite mer litteraturrelaterade inlägg här de närmaste veckorna. Det här är och kommer att förbli en skönhetsblogg, men då och då kommer jag att peta in lite kulturrelaterade inlägg.

Orelaterad men ganska snygg bild nr 2

Sen är det en annan sak jag har gått och funderat på. I och med att jag nu jobbar heltid och pendlar ca två timmar om dagen hinner jag inte göra så många sminkningar längre. I veckorna blir det inga sminkningar alls, utan det blir max ett par sminkningar på helgen. Så jag har tänkt lite på hur jag ska göra med innehållet här på bloggen. Eftersom det finns mindre tid till att fota och göra sminkningar tänkte jag kanske göra lite mer textbaserade och reflekterande inlägg. Jag har tänkt gjort det även innan jag började jobba heltid, men jag har liksom aldrig tagit mig för. Jag arbetar som översättare och textgranskare och hjärnan brukar vara ganska ”ordtrött” efter en arbetsdag, och då har det varit skönt att bara koppla bort hjärnan och leka loss med sminket och bara lägga upp en bild på resultatet istället. Vilket har varit helt okej, förstås. Men nu när inte den utvägen är lika lättillgänglig kanske det kan bli en liten spark i baken att åtminstone någon gång i veckan skriva något lite mer ”matigt” inlägg. Jag älskar att läsa sådana inlägg hos andra skönhetsbloggare. Exempelvis skriver Whinar om feminism, kapitalism och andra viktigheter som värsta 2000-talsfilosofen. Saffron skriver om feminism, och genus, kultur och konst så välartikulerat att jag blir avis. Hilde skriver knivskarpt om den uppsjö av förhållningsregler om smink, selfies och livet i stort som verkar uppstå ur tomma intet för en kvinna så fort hon passerar 40-strecket. Camelliss kör hälarna i backen och anlägger tjurig min så fort någon andas ordet ”regler” i samband smink och låter ingen komma undan med normativa ”tips”. När Pretty Scientific sliter sönder marknadsföringsbullshit och hälso-/hudvårds-/skönhetsmyter som en utsvulten blodhund plockar jag fram popcorn och myser framför skärmen.

När jag läser dessa übersmarta kvinnors insiktsfulla texter blir jag också sugen på att skriva mer djupgående inlägg. Men sen … har det inte blivit så mycket mer än löst sammanhängande tankar och utkast. Pga bristande ork och lite skrivkramp och annat. Nånstans har jag väl tänkt att nej men alla de där bloggarna gör det så bra, så inte ska väl jag komma här och komma här, och sånt där annat idiotoskt som man intalar sig själv ibland. Men jag tänkte att jag gör ett försök så får vi se vad det blir. Om ni har lust att läsa såklart. Eller ja. Jag kommer väl att göra det oavsett så får ni välja om ni läser det eller inte.

4 tankar på “Söndagsfunderingar

  1. Tack för senast, det var så kul att luncha med dig i veckan!

    Skriv precis vad du vill och tänkt inte så mycket på oss som läser. När du tycker det är roligt att skriva, då tycker vi det är roligt att läsa 🙂 Sen måste du tänka om, du ska komma här och komma här. Du skriver jättebra och lyfter fram matnyttigt innehåll. Det är därför jag är här. Kram på dig!

  2. Jag instämmer med Hilde. Vi gillar det du gillar! Det är ju DIG vi är här för, det du vill säga, osv. Tycker det är roligt med ”pratiga” inlägg och sånt som kanske inte är bara beautyrelaterat, men gillar ju mer produktfokuserade inlägg också…

    Läsande tycker jag har blivit knepigt. Iom att jag är student läser jag väldigt mycket kurslitteratur, och då är min läsenergi på noll sen. Saknar att läsa skönlitteratur men min hjärna är så otroligt inställd på akademiska texter att jag typ inte fattar annat just nu, men har en ständigt växande boklista där Kazuo Ishiguro är med 😉

    Och tack för dina fina ord om min blogg, det gjorde mig så glad att läsa 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.