Vi måste prata om The Perfect V

Jag nämnde ju häromveckan att jag tänkte börja skriva lite mer reflekterande och textbaserade (i kontrast till det huvudsakligen bildbaserade innehåll jag haft på senaste tiden) och jag tänkte att vi skulle gå ut starkt med lite good ol’fashioned sexism. Jag hade tänkt att det första inlägget skulle handla om min pet peeve, nämligen sexistiska produktnamn, men det får vänta ett tag, för jag vill börja med ett inlägg som rör ett mer aktuellt fenomen. Ni som följer de olika svenska skönhetsbloggarna kanske har läst om några av deras reaktioner på produktserien ”The Perfect V”. Har ni exempelvis inte läst Pretty Scientifics briljanta inlägg ”The Perfect Vafan” så gör det!

Bildkälla: The Perfect V:s webbplats

Vad är då the Perfect V? Jo, det är en serie (dyra!) produkter som ska hjälpa dig att ”beautify and pamper the V”. Och med V menar man vagina. Det får man dock gissa sig till, för ingenstans, jag menar verkligen INGENSTANS på den här sidan fylld med marknadsföringsbullshit finner man det kvinnliga könsorganet nämnt vid namn. Varför är detta ett problem? Varför måste man trycka namn på könsorgan upp i ansiktet på folk? Kanske ni undrar. Eller inte ni, för ni är ju smarta. Men en hypotetisk läsare skulle kanske undra det. Och då skulle jag förklara att det är ett problem när ett företag som vigt en hel produktserie till kvinnans könsorgan vägrar att ta ordet för det i sin mun. Man infantiliserar och skambelägger kvinnor och deras kön på en och samma gång. Det är som att det är lite för pinsamt att använda ordet vagina, så man slår knut på sig själv för att slippa göra det. Och det är mitt första, men långt ifrån enda, problem med de här produkterna – att de spelar på en förlegad föreställning om att kvinnans kön i sitt naturliga tillstånd är pinsamt och äckligt.

”We’re not afraid to flaunt it” – Flaunt vadå? Vad är det de inte är rädda för att visa upp? Det kan väl inte vara samma dunkla tingest som de inte ens vågar nämna vid namn?

Om vi dessutom tittar på produktutbudet och synar marknadsföringstexterna lite närmare blir det ännu tydligare vilken typ av budskap The Perfect V sänder ut. Det finns en rengöring som lovar att ”cleanse, tone and refresh” mitt underliv. Redan här börjar jag dra öronen åt mig. Vad menar de ens med ”tone and refresh” egentligen? Kan det möjligen vara så att de spelar på den rädsla som planterats hos oss kvinnor från så tidig ålder? Rädslan för att vara ofräsch. För att man ska råka lukta, därifrån! Någon mer än jag som känner igen den rädslan från tonåren? Att uppfattas som ofräsch i allmänhet var den stora skräcken, och om upplevelsen av att vara ofräsch dessutom var kopplad till underlivet, t.ex. om man blödde igenom kläderna, kunde man lika gärna gå och gräva ner sig. Och den skräcken, den osäkerheten, är alltså vad man vill tjäna pengar på. Eller tolkar jag in för mycket månne? Vi går vidare i produktsortimentet.

I serien finns också ett ”Beauty Serum” som man ska applicera någonstans i de nedre regionerna, oklart exakt var, eftersom copywriten uppenbarligen missat lektionen om kvinnans anatomi på biologin i högstadiet. Men serumet ska man smörja in sig med för att göra det odefinierade området snyggare då får man anta, om man ska gå efter benämningen Beauty Serum. Det ska bland annat släta ut rynkor och göra huden fastare i ”the triangle area”. Vem vet, det kanske är Bermudatriangeln de talar om, och det är den som har uppslukat resten av bokstäverna i ordet vagina, så bara begynnelsebokstaven blev kvar. Eller?

Sedan har vi då ”Beauty Mist”, och även den har till uppgift att göra fiffi lite snyggare, om man återigen ska gå efter namnet. Detta rosenvatten ska återfukta huden och neutralisera lukt, vilket återigen bygger på tanken att kvinnor icke ska utsöndra kroppsdoft, särskilt inte från området som inte kan nämnas vid namn. Ve den som doftar annat än ros ur det allra he(m)ligaste. Det är fortfarande lite oklart var i regionen produkten ska användas, men den kanske ska spritsas lite allmänt över hela området för att ”add some extra prettiness to the V”. Tänk alla gånger jag tittat ner på min Bermudatriangel och tänkt: ”Om jag bara hade lite extra prettiness just där, hur fullständig hade inte min lycka varit!”

Sist ut i produktserien har vi en highlighter för bikinilinjen och … typ venusberget får man anta (än en gång nämns det mystiska triangelområdet). Den har en en skimrande färg för att, återigen, ”add some extra prettiness to the V”. Det oupphörliga mantrat om att underlivet ska vara vackert, fritt från rynkor, ha jämn hudton och se ”ungdomligt och fräscht” ut. Det upprepas i varje himla produktbeskrivning. Genomgående på hela sidan. 

VARENDA produkt i hela produktserien går ut på att ditt underliv ska vara doftfritt, oäckligt och ”snyggt”. Hur ser egentligen ett snyggt underliv ut? Kan någon berätta det för mig? Jag har nämligen aldrig gått omkring och bekymrat mig om det, eftersom jag helt enkelt inte går runt och jämför mitt eget med andras, och jag bara förutsätter att min partner tycker jag duger bra som jag är i min helhet. Hade han inte tyckt det hade vi inte varit tillsammans. Det är där de här produkterna blir så fruktansvärt fel.

För det de gör är att försöka tala om motsatsen för dig. Budskapet de sänder ut är att du minsann inte ska ta för givet att din partner kommer att gilla det hen ser när du tar av dig kläderna, och att det är ditt ansvar att se till att hen gör det. Man vill försöka så ett frö av osäkerhet just i den intima situationen där man är som mest sårbar och blottad för en annan människa, och sedan försöka tjäna maximalt med pengar på den osäkerheten. Samtidigt som man helt ogenerat i sina sociala medier kallar produkterna för ”empowering and liberating”. Det är så oförblommerat cyniskt att jag baxnar.

Ursäkta, jag ska bara gå och kräkas lite

Det är sällan jag uttrycker mig så hårt om märken, men den här sortens kvinnosyn och marknadsföring mot kvinnor hör hemma på historiens avskrädeshög, och ingen annanstans. Det är en sak att sälja intimprodukter som hjälper dig att hålla dig ren och att vårda huden om du nu väljer att raka dig – jag är ingen motståndare till intimvård i stort. Men. Det är en helt annan sak att som ett genomgående mantra i HELA sitt marknadsföringsbudskap

1) på en och samma gång infantilisera och skambelägga kvinnans kön genom att konsekvent vägra nämna det vid namn,

2) öppet spela på kvinnors rädsla för att vara äckliga och ”ofräscha” i underlivet och

3) spela på kvinnors känsla av att de aldrig, aldrig duger som de är – inte ens i underlivet.

Om ni vill göra mänskligheten (och er vagina) en tjänst så ger ni fasen i att köpa dessa produkter. Vill ni ta hand om underlivet behöver ni bara gå in på apoteket och köpa prisvärda, doftfria, ph-neutrala produkter. Rfsu har tagit fram en bra serie som vårdar huden efter rakning, och de flesta apoteksmärken har prisvärda intimtvålar. Jag lovar, det är allt du ”behöver”.

3 tankar på “Vi måste prata om The Perfect V

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.