Kulturtips november

Hörrni, det är redan november! Jag har lite svårt att greppa att 2017 snart är slut. Jag känner fortfarande att året precis har börjat. Men nu är det i alla fall en ny månad och det betyder nya kulturtips. November är ju en himla gråmånad, så det gäller att pigga upp sig med de nöjen som finns att tillgå.

1. Ny musik
Flera namnkunniga artister har släppt nytt de senaste veckorna eller kommer med nya album under november månad, t.ex. Morrissey, Thåström, Björk och en av mina favoriter, Robert Plant. När jag var yngre kunde jag sitta och bara lyssna på musik i min pappas hörlurar i timmar, och verkligen bara lyssna. Nuförtiden lyssnar jag nästan alltid på musik medan jag gör något annat, t.ex. städar, åker kommunalt, promenerar eller, som nu, bloggar. Jag tror jag ska nyttja de mörka höstkvällarna till att börja lyssna musik som en egen aktivitet igen.

2. Augustprisnomineringar
Nomineringarna till Augustpriset offentliggjordes förra veckan. I oktober månads kulturtips tipsade jag er ju om att Nobelpriset i litteratur är ett ypperligt tillfälle att upptäcka ett nytt författarskap. Augustpriset är lite samma sak. Här har du ett smörgåsbord med några av de bästa verk som våra svenska författare har producerat under året. Jag har precis kommit igång med Ishiguros Återstoden av dagen, men jag ska verkligen kolla upp årets Augustprisnomineringar och försöka välja utt ett par favoriter att lägga till läslistan.

 

3. TV-serier
Ska vi vara helt ärliga är man inte alltid så himla sugen att aktivera sig den här tiden på året. Man vill helst försvinna under en filt i soffan och sträckkolla tv-serier. I höst tittar jag på Mindhunter och andra säsongen av Stranger Things, som släpptes helt nyligen. På SVT Play tittar jag på Scott & Bailey, en polisserie med övervägande kvinnliga huvudroller. I centrum står de två mordutredarna Scott och Bailey, som dessutom har en kvinnlig chef. De är helt vanliga, kompetenta kvinnor. De behöver inte bete sig som sviniga gubbar för att berättiga sin plats i en genre som vanligtvis domineras av – just det – sviniga gubbar. De är helt enkelt smarta kvinnor som är duktiga på sitt jobb, och så får det vara bra med det. Love it.

4. Stockholms filmfestival
Stockholms filmfestival går av stapeln 8-19 november, och årets tema är ”change”, med fokus på klimatförändringar, politisk polarisering och flyktingströmmar. Jag ska erkänna att jag är usel på att gå på bio, och jag har faktiskt själv aldrig gått på Stockholms filmfestival. Men årets program verkar lovande så vem vet, i år kanske blir året när jag äntligen pallrar mig dit? Här kan ni läsa mer om programmet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.