Annemarie Börlind 3 in 1 Facial Oil

Annemarie Börlind släpper en olja för torr och känslig hud som ska skydda mot blått ljus. Är det ett nytt ”måste” som vi måste ta hänsyn till i vår hudvårdsrutin, eller bara en marknadsföringsploj?

3 in 1 Facial Oil är verkligen en multiprodukt, om man ska tro marknadsföringen. Att en ansiktsolja är mjukgörande och återfuktande tar man ju litegrann för givet, men 3 in 1 Oil innehåller dessutom antioxidanter och vårdande oljor (incaolja, kahaiolja och dhaletoolja) som ska stärka hudbarriären. Jag kände inte till någon av dessa oljor sedan tidigare, så jag gick in på Annemarie Börlinds produktsida och läste lite mer om dem. Se citat från produktsidan nedan:

  • Incaolja har den högsta halten av livsnödvändiga fettsyror bland vegetabiliska oljor. Gör huden mjuk och elastisk.

  • Kahaiolja har den högsta halten av retinol bland vegetabiliska oljor och är rik på livsnödvändiga fettsyror. Stärker hudbarriären, har antiagingeffekt och binder fukt.

  • Dathelo Himalayas körsbärsolja, stärker hudbarriären och elasticiteten och gör huden len och mjuk.

Dessutom innehåller 3 in 1 Oil lutein, som kommer från tagetesblomman. Lutein ska skydda huden mot blått ljus från skärmar, vilket vi ju är utsatta för dagligen, ofta i högre utsträckning än vi utsätts för solljus. Så är det åtminstone för mig som jobbar 8 timmar om dagen vid datorn, och dessutom bloggar ganska många timmar i veckan på det. Huruvida blått ljus faktiskt är skadligt för huden råder det lite delade meningar om. Hilde skrivit väldigt bra om det här. I Daisy Beauty från sept/okt 2017 finns dessutom en bra artikel om blått ljus där vissa dermatologer, forskare och sakkunniga är skeptiska till att blått ljus skulle ha någon inverkan alls på huden. Samtidigt finns det branschfolk och hudläkare som hävdar att blått ljus faktiskt är skadligt, och att det dessutom går längre ner i huden än av exempelvis UV-ljus gör. Vad man  som lekman ska tro är förstås svårt att veta. Men forskningen om detta är fortfarande ung, och jag tror att vi kommer att veta mer om bara några år. Annemarie Börlind verkar vara ett märke som tar forskning och vetenskaplig integritet på allvar, och jag tror inte att de sysslar med skrämselpropaganda. Man ska dock vara medveten om att de lärde fortfarande tvistar, och att det är upp till var och en att läsa på och bilda sig en uppfattning. Oavsett var man landar i frågan om blått ljus är det här ett oljeserum som verkar innehålla flera bra och gynnsamma ingredienser, och jag ser verkligen fram emot att testa det. Här nedan ser ni förresten en bild på när Irène von Arronet demonstrerar oljans förmåga att blockera blått ljus.

Här ovan lyser lampan med blått ljus mot en vanlig olja, och som ni kan se släpps ljuset igenom på den mörka bakgrunden.
Men bakom 3 in 1 Oil är det alldeles svart. Jag har sett i olika forum att det har väckts frågor om hur väl den här oljan egentligen blockerar blått ljus när den är utspridd i ett tunt lager på huden, och det har jag tyvärr inte kunnat läsa mig till något svar på utifrån märkets produktinformation.

Jag ser i vilket fall fram emot att testa det här serumet, om inte annat för att det är behagligt och skönt på huden. Hur väl den skyddar mot blått ljus är ju snart sagt omöjligt för mig att testa rent praktiskt, eftersom jag hittills inte märkt av några konkreta effekter av det blå ljuset på min hud. Så jag kommer främst att bedöma känslan på huden och de mjukgörande och återfuktande egenskaperna. Men jag kommer att följa utvecklingen i fråga om blått ljus med spänning de närmaste åren.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.