Tips på kloka kvinnor att följa

I dag tänkte jag att jag skulle tipsa om tre influencers som jag har följt ett bra tag och tycker att alla borde följa. Alla tre har utmärkt sig genom att regelbundet diskutera det här med representation i skönhetsbranschen. Ännu i dag – alltså år 2018 – släpper skönhetsmärken nya serier med basprodukter i 118 nyanser av grisrosa och i bästa fall en eller ett par nyanser mörkare än mellanbeige. Och när märken blivit ifrågasatta för detta har jag hört dem svara ”ja, vi hade mörkare nyanser ett tag, men de sålde inte så bra …” Tror jag det, när 99 procent av alla modeller som används i reklambilder har alabasterhy. Man försöker få det att låta som att de personer som skulle vara målgruppen för dessa mörkare nyanser alltså inte köper smink. Jag tror att succén vid lanseringen av Fenty Beautys foundation i 40+ nyanser slog hål på den lögnen, eller vad säger ni?

En av dem som outtröttligt har dryftat frågan om representation, och fått ta emot en hel del skit för det genom åren, är Jackie Aina. Nu samarbetar hon med Too Faced för att utöka nyansutbudet i deras foundations.

En annan YouTuber som jag följer och gillar är Nyma Tang, som bland annat har en serie där hon sätter olika märkens mörkaste foundationnyanser på prov, och ofta tvingas konstatera att de inte har någon tillräckligt mörk nyans i sitt sortiment.

Vill ni lära er mer om intersektionell feminism kulturell appropriering, bristen på representation i skönhetsbranschen och samhället i stort ska ni följa Lovette Jallow (Lovette’s house of Style på YouTube och blackvogue_se på insta), som tar striden mot orättvisor och rasism varje dag. Hon är också nominerad till Guldtuben i år, och här kan ni rösta på henne.

Och ja, jag fattar att jag inte direkt är först med att upptäcka någon av dessa konton, och att ni troligtvis redan följer dem. Men om det nu skulle vara någon av er som inte har hittat dit så tycker jag ändå att jag har gjort er en tjänst som pekat er i deras riktning.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.