Om Huda Beauty och vaginablekningsdebaklet

Jaha, det här var ju ett antiklimax. Jag hade köpt min första palett från Huda Beauty och gjort en sminking med den, skrivit ner lite tankar om kvaliteten, tagit produktbilder och hela baletten och tidsinställt ett inlägg. Och dagen efter, bokstavligen dagen efter, gör Huda Beauty reklam för ett inlägg på sin hemsida där kunderna får rådet att bleka sin vagina (märk väl att de använder ordet vagina, inte vulva) med citronsaft. Dessutom med rubriken ”This is a real issue”. För vem, egentligen? För vem exakt är detta ett ”verkligt” problem?Det är så många fel med den här artikeln. De inleder den med svepskälet att de har fått så otroooligt många frågor om det här ”problemet” att de känt sig manade att skriva en artikel om det. Sedan låter de en dermatolog som de kallar ”trusted expert” uttala sig. Hon säger att det är i princip omöjligt att bleka huden i det området på egen hand och att hon är skeptiskt till hemmablekning överhuvudtaget. Likförbannat låter man henne rekommendera en blandning av citronsaft och rosenvatten, med motiveringen att ”om man ändå ska göra det är det bättre att använda en säker metod”. Som då med största sannolikhet kommer att vara helt verkningslös. VARFÖR INTE BARA SÄGA GE SJUTTON I ATT BLEKA, DET KOMMER INTE ATT FUNKA OCH DET SPELAR INGEN ROLL???!!?

Ett annat problem är språkbruket. De felanvänder konsekvent begreppet vagina, för man får väl anta att det som ska blekas är vulvan, som är den yttre delen av kvinnans könsorgan, och inte vaginan, som är den inre delen. Bara tanken på att droppa in citronsaft IN I vaginan får mig att rysa och knipa ihop benen. Om jag nu skulle få för mig att bleka min vulva som hemmaprojekt (vilket aldrig kommer att hända) så skulle jag inte sätta min tillit till en person som inte ens kan hålla isär de mest grundläggande begreppen i kvinnlig anatomi. Nu har de lagt till en uppdatering där de faktiskt använder ordet vulva i inledningen, men de har behållit det missvisande språkbruket i resten av artikeln. En annan sak som stör mig med språket är att de (såklart) hemfaller åt det infantiliserande språkbruk som så ofta tas till när det ska talas om intimvård. Man pratar om ”lady parts” och ”VJJ” och jag himlar med ögonen så hårt att jag nästan får ont i huvudet.

Nåväl. Paletten är köpt, det kan jag inte göra något åt. Jag kommer inte att lyfta fram den i produktlistor eller recensera den. Kanske kommer jag att använda den när jag nu ändå har den, men jag kommer inte att lyfta den på något sätt i bloggen. Företag som beter sig på det här sättet har förlorat sin plats i den här bloggen för alltid. Så jag kommer tyvärr inte att visa upp någon sminkning idag, men här kan ni läsa mer om vaginablekningsdebaklet om ni är nyfikna.

3 tankar på “Om Huda Beauty och vaginablekningsdebaklet

  1. PLUS att den här artikeln, förutom att trigga folk som redan mår dåligt över sina vulvor, berättar för folk att det faktiskt går att må dåligt över färgen på sin vulva. Jag hade aldrig ens tänkt på det innan hela den här cirkusen drog igång, och så är det med de flesta av mina komplex. Tänker inte på dem förrän andra påpekar dem. Hur många småtjejer, kvinnor, tanter och andra med vulvor kommer inte kolla sig mellan benen nu och se ett problem de inte sett förut (för att det inte är ett fkn problem)?

  2. Pingback: Femmefam.se | Veckans Beauty v. 18 |

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.