Nytt svenskt hudvårdsmärke för den coola huden

På Daisy Beauty-konferensen i Bath var ett av de presenterade märkena Cool Derma, ett nytt hudvårdsmärke grundat av Shidrokh Ghawami, kvinnan bakom hudvårdssalongen Orkidé, som grundades 1999.

Varumärkesnamnet är en hyllning till huden, som Shidrokh tycker är vårt coolaste organ. Produkterna noggrant formulerade med hög andel aktiva ämnen, och en trevlig sak är produkterna säljs i stora förpackningar, eftersom tanken är att man även ska kunna använda dem på kroppen och inte bara i ansiktet. Acne kan man ju ha på andra ställen än i ansiktet, t.ex., och en liten dyr tub med aha-rengöring kanske man inte ha råd att löddra över stora kroppspartier. Den här rengöringen är 200 ml, dvs som en vanlig dushkräm, och den kostar

En annan bakomliggande tanke i det här märket att det ska vara inkluderande och därför inte marknadsföras till någon specifik grupp. Shidrokh gillar inte uppdelningen i manlig och kvinnlig hudvård och har därför valt att göra produkterna könsneutrala, och kommer inte heller att marknadsföra sina produkter med bilder på människor som då blir ett ideal att eftersträva. Cool Dermas produkter ska vara till för alla, oavsett kön, ålder och hudfärg. Det är en bra tanke som jag hoppas sprider sig till fler varumärken.

Ska vi titta lite närmare på produkterna? Jag ska börja med att säga att jag precis har börjat använda de här produkterna, så det här är ingen recension, utan mer en presentation av produkterna och mina första intryck. Jag kommer att följa upp om några veckor och berätta vilken effekt de här har haft på huden.

De tre produkterna vi fick hem för testning är Cool Dermas första serie, Skinfitness. Den är framtagen för oren hy, men ska även passa lika bra för mogen hy. Viktigt att tänka på är att detta är potenta produkter, och samtliga produkter innehåller syror, så det kan vara bra att introducera dem en i taget och trappa upp försiktigt.

Deep Clean 2 in 1 Clarifying Exfoliating Glycolic Gel Cleanser, 399 kr för 200 ml
En exfolierande rengöring med en frisk, mild doft av äpple och gurka. Den innehåller följande aktiva ingredienser:

AHA-syra (glykolsyra och mjölksyra) som är exfolierande och förbättrar hudstruktur och hudton, samt verkar ph-justerande.
BHA-syra, som förutom att exfoliera även jämnar ut hudtonen och löser upp talg i porerna.
Niacinamid, som stärker hudbarriären och jämnar ut hudtonen.
Allantoin verkar fuktighetsbevarande och lugnande.
Urea/karbamid är en av hudens naturliga fuktbindare. Den löser även upp döda hudceller och stärker barriärfunktionen.

Den här rengöringen kan svida lite i huden på grund av det låga ph-värdet. Jag upplever ett lätt pirrande, men inte så kraftigt att jag skulle kalla den sveda. Jag använder den här som andra rengöring, efter att ha tagit bort sminket med en rengöringsbalm. Huden känns ordentligt ren och inte alls uttorkad efter tvätt.

Intense Skin Renewal Glycolic Essence 399 kr/200 ml
Här har vi en toner/essens som ska exfoliera huden, påskynda cellförnyelsen och bidra till en jämnare hudton och hudstruktur. När vi tittar på vilka aktiva ingredienser det finns i Intense Skin Renewal Glycolic Essence, känner vi igen en hel del från listan ovan:

AHA-syra (glykolsyra och mjölksyra)
BHA-syra
Niacinamid
Allantoin
Karbamid
Glycerin, som är återfuktande och mjukgörande

Det här är en potent produkt, och den sved lite i huden, särskilt de första gångerna jag använde den. Svedan är dock övergående och avtar i takt med att huden vänjer sig. Med det sagt vill jag bara be alla som är sugna på att testa att ta det lugnt, vänja huden gradvis, och tvätta av om du känner att det faktiskt gör ont. Hudvård ska inte göra ont, och svider det alltför mycket så kanske din hud helt enkelt är för känslig för dessa produkter.

Advanced Hydro Clear & Calm Moisturiser 375 kr/50 ml
Det här beskrivs som en lätt fuktighetsbevarande ansiktskräm som hjälper till att lösa upp orenheter, ta bort döda hudceller och göra porerna mindre synliga. I ingredienslistan finner vi följande aktiva ingredienser:

AHA-syra (glykolsyra och mjölksyra)
BHA-syra
Niacinamid
Allantoin
Karbamid
Panthenol/provitamin B5 som verkar återfuktande och förbättrar barriärfunktionen
Sheasmör som är återfuktande och återfettande och innehåller antioxidanter som vitamin E, A och F
Zink
Rapsolja som är fuktighetsbevarande och rikt på vitamin E

Den här krämen var faktiskt den som kändes mest, den första gången jag applicerade den. Faktiskt så mycket att jag övervägde att tvätta av den. Jag tycker som sagt inte att hudvård ska kännas obehaglig, och vill inte ta några onödiga risker. Jag bestämde mig dock för att ge det några minuter, och svedan klingade av. Nästa gång sved det lite mindre, och nu känns det inte mycket alls.

Mitt första intryck? Mitt allra första intryck, redan efter första användningen var ”wow”. Jag var lite skeptisk efter att ha känt av svedan. Jag hade inte läst instruktionerna ordentligt och använde alla tre produkterna på en och samma gång, och jag tror det var därför jag kände såpass mycket sveda. På morgonen vaknade jag dock med babylen och helt sopren hud. Det kändes och såg ut som om jag varit på salong och fått en ordentlig portömning. Samtidigt som huden kändes ordentligt återfuktad. Jag flagade en del runt näsvingarna efter första användningen (gick nog in lite för hårt där med tanke på att jag har lite känsligar hud i det området), men därefter har jag inte flagat något. Jag använder inte dessa produkter varje dag, eftersom jag inte har utpräglat oren hy eller acne och inte känner att jag behöver exfoliera huden så ofta. Jag använder produkterna ett par, max tre gånger i veckan, vilket känns ganska lagom för min hy. Jag kommer att återkomma om några veckor och rapportera om de mer långsiktiga effekterna på huden, men första intrycket är som sagt riktigt positivt.

1 tanke på “Nytt svenskt hudvårdsmärke för den coola huden

  1. Pingback: Mitt samlade intryck av Cool Derma | Culture of make-up

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.